Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Στον Βρετανό συγγραφέα Τζούλιαν Μπαρνς το βραβείο Booker

Ο Τζούλιαν Μπαρνς, από τους δυνατότερους εκπροσώπους του σύγχρονου βρετανικού μυθιστορήματος και φαβορί της φετινής αναμέτρησης, απέσπασε το... λογοτεχνικό βραβείο Booker 2011, για το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα κάποιο τέλος» (The Sense of an Ending).

Ο Aγγλος συγγραφέας επανέρχεται με μια διάθεση απολογισμού της ζωής, γράφοντας ένα ιδιοφυές μυθιστόρημα που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ακροβατούμε και να ισορροπούμε ανάμεσα στη χαρά της ζωής και τη θλίψη που αυτή μερικές φορές φέρνει. Ο 65χρονος νικητής - που έλαβε και το χρηματικό έπαθλο των 50 χιλιάδων λιρών- κατά την ανακοίνωση του ονόματός του στην επίσημη τελετή στο Γκίλντχολ του Λονδίνου δήλωσε ανακουφισμένος και ενθουσιασμένος που τελικά κέρδισε το βραβείο. Ευχαριστώντας την Σούζαν Ντιν που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου, ο Μπαρνς τόνισε ότι «το βιβλίο ως αντικείμενο, αν θέλει να επιβιώσει απέναντι στο ηλεκτρονικό βιβλίο, πρέπει να μοιάζει με κάτι που αξίζει κάποιος να αγοράσει και να διατηρήσει».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία φέτος τον Αύγουστο και μεταφράζεται ήδη σε πολλές γλώσσες. Σύμφωνα με την επιτροπή: «Το βιβλίο έχει τα χαρακτηριστικά ενός μυθιστορήματος που θα γίνει έργο αναφοράς στην Αγγλική Λογοτεχνία. Έξοχα γραμμένο, με λεπτοδουλεμένη πλοκή, σε κάθε του ανάγνωση αποκαλύπτει νέα νοήματα».

Ο Μπαρνς ήταν στην τελική λίστα του βραβείου τρεις φορές στο παρελθόν, το 1984 με τον «Παπαγάλο του Φλωμπέρ», το 1998 με το «England England» και το 2005 με το «Αρθουρ & Τζορτζ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...