Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Στον αμερικανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς το «Folio Prize 2014»

Στον 55χρονο τεξανό συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς απονέμεται το «Folio Prize 2014» για τη συλλογή διηγημάτων του «Tenth of December» (Random House, 2013).

 
Ο αμερικανός συγγραφέας γίνεται έτσι ο πρώτος νικητής του νέου λογοτεχνικού βραβείου που υποστηρίζεται από την «ελίτ» της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και φιλοδοξεί να κλονίσει την κυριαρχία του «Man Booker Prize».
 
Το «Tenth of December» που απέσπασε θερμές κριτικές στον αγγλόφωνο Τύπο, και βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας ευπωλήτων των New York Times είναι μια συλλογή διηγημάτων που ο Σόντερς δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά από το 1995 ως το 2009. Στην ελληνική γλώσσα αναμένεται εντός του 2014 από τις εκδόσεις «Ίκαρος».
 
Διηγήματα αντιπροσωπευτικά της αμερικανικής ψυχής και νοοτροπίας και της σύγχρονης αμερικανικής καθημερινότητας, αλλά και ιστορίες που φλερτάρουν με το παράλογο, την επιστημονική φαντασία, το ψυχολογικό θρίλερ: Τρόφιμοι μιας φυλακής γίνονται πειραματόζωα για μια φαρμακευτική εταιρεία που παρασκευάζει ένα ελιξίριο αγάπης και σεξ.
 
Ενας νεαρός παρακολουθεί την απαγωγή της πρώην φιλενάδας του χωρίς να αποφασίζει αν θα τη βοηθήσει. Ένας μεσήλικας αμερικανός παρανοεί μετά τον θάνατο της γυναίκας του.
 
Το χιούμορ, η σάτιρα, το τραγικωμικό, πίσω από τα οποία κρύβεται ένας ηθικο-κοινωνικός προβληματισμός για τη ζωή στη σύγχρονη κοινωνία, τον καταναλωτισμό, τον ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας, τις μεθόδους των μεγάλων εταιρειών, αποτελούν στοιχεία της γραφής του.
 
Ο συγγραφέας αρθρογραφεί τακτικά για τα περιοδικά The New YorkerHarper'sEsquire,GQ και για το περιοδικό των New York Times. Το 2000 το περιοδικό The New Yorker τον συμπεριέλαβε στη λίστα των καλύτερων συγγραφέων κάτω των 40.
 
Του έχει απονεμηθεί το National Magazine Award τέσσερις φορές (1994, 1996, 2000, 2004). Το 2013 βραβεύθηκε με το βραβείο PEN/Malamud, για το διήγημα. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Syracuse. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες.
 
Πώς δημιουργήθηκε το «Folio Prize»
 
Ολα ξεκίνησαν το 2011,  όταν η τότε κριτική επιτροπή του «Booker Prize» προέταξε την «ευανάγνωση» (readability) ως την πλέον βαρύνουσα παράμετρο για την ανάδειξη του καλύτερου μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά, γραμμένου στην αγγλική γλώσσα.

Οι συντονισμένες αντιδράσεις διανοουμένων, συγγραφέων και παραγόντων του εκδοτικού κόσμου απέναντι σε ό,τι θεωρήθηκε ποιοτική έκπτωση του θεσμού δεν ήταν μόνο ηχηρές αλλά αποδείχθηκαν και γόνιμες.
 
Αυτό που αρχικώς ανακοινώθηκε ως «Βραβείο Λογοτεχνίας» και απέκτησε σταδιακά τον χαρακτήρα μιας άτυπης εκστρατείας κατά της αγοραίας εκείνης αντίληψης, μετονομάστηκε σε  «Folio Prize» όταν έγινε γνωστό, πέρυσι τέτοια εποχή, ότι ο καλαίσθητος λονδρέζικος εκδοτικός οίκος «The Folio Society» είναι ο ανάδοχος του νεόκοπου βραβείου και όχι, όπως φημολογούνταν, εταιρείες όπως η Tesco και η Amazon.
 
Σκοπός του «Folio Prize», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 40.000 στερλινών, είναι «να τιμήσει τα καλύτερα μυθοπλαστικά έργα της εποχής μας, ανεξαρτήτως φόρμας ή είδους, και να προκαλέσει το ενδιαφέρον όσο το δυνατόν περισσότερων αναγνωστών γι' αυτά».
 
Εχει, επιπλέον, δύο βασικά γνωρίσματα: «Πρώτον, είναι μια διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας για οποιοδήποτε αγγλόφωνο έργο μυθοπλασίας εκδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μια δεδομένη χρονιά, ανεξαρτήτως της εθνικότητας του συγγραφέα.

Δεύτερον, η διαδικασία μέσω της οποίας τα βιβλία επιλέγονται, κρίνονται και τελικώς αναδεικνύονται, καθορίζεται από μια Ακαδημία συγγραφέων και κριτικών που λειτουργούν αυτόνομα από τους ιδρυτές, τους χορηγούς και τους διαχειριστές του βραβείου».
 
Εκατό και πλέον συγγραφείς απαρτίζουν την εν λόγω Ακαδημία, μεταξύ των οποίων και ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής σκηνής όπως οι Τζ. Μ. Κουτσί,Μάργκαρετ Ατγουντ, Πίτερ Κάρεϊ, Τζον Μπάνβιλ, Α. Σ. Μπάιατ, Σεμπάστιαν Φοκς.
 
Οι συγγραφείς, ως αναγνώστες και ως κριτές των συναδέλφων τους, επιχειρούν να αποκαταστήσουν τα κριτήρια ποιότητας και πρωτοτυπίας στον χώρο τους. Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση αυτού του νέου βραβείου - από την εξαγγελία του ακόμη - άλλαξε τις ισορροπίες σε αρκετές εκφάνσεις της εκδοτικής βιομηχανίας.
 
Είναι ενδεικτικό (και πάντως όχι τυχαίο) το γεγονός ότι από την εφετινή χρονιά και οι κριτές του «Man Booker» θα συνεκτιμήσουν και την αμερικανική παραγωγή επί της ουσίας - ως το 2013 δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν μονάχα οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών.
 
Η πρώτη βραχεία λίστα του «Folio Prize» - προέκυψε από ογδόντα συνολικώς τίτλους -  ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Την αποτελούσαν πέντε Αμερικανοί (Τζορτζ Σόντερς, Ρέιτσελ Κούσνερ, Αμιτι Γκέιτζ, Κεντ Χάρουφ, Σέρχιο Ντε λα Πάβα), μία Ιρλανδή (Ιμερ Μακ Μπράιντ), μία Καναδή (Ανν Κάρσον) και μία Βρετανίδα (Τζέιν Γκάρνταμ).
 
Newsroom ΔΟΛ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...