Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

O ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ του Μπάμπη Πλαϊτάκη, στα γαλλικά

Ένα ιστορικό - πολιτικό μυθιστόρημα, πάντα επίκαιρο.

 
Καρποφόρο αποδείχτηκε τελικά το ταξίδι του συγγραφέα Μπάμπη Πλαϊτάκη στη Γαλλία, με αφορμή την εκεί έκδοση του βιβλίου του για τον ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ. 
 
Το πόνημα του Πλαϊτάκη παρουσιάστηκε κατ' αρχήν στο βιβλιοπωλείο DESMOS, σε μια ειδική εκδήλωση όπου παρευρέθησαν ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στη Γαλλία, κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης με τη σύζυγό του, ο διευθυντής των Δημοσίων Επιχειρήσεων της Γαλλίας κ. Philippe Bottrie με τη σύζυγό του, ο εκπαιδευτικός Jean Paulhan - εγγονός του ομώνυμου γνωστού Γάλλου συγγραφέα με τη σύζυγό του, το ζεύγος Delobel - διευθυντές της Σχολής Pascal , ο διοικητής της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ κ. Νίκος Παπαδόπουλος κ.ά.
Στη συνέχεια, ο συγγραφέας έδωσε συνεντεύξεις σε γαλλικά λογοτεχνικά περιοδικά, στον ραδιοφωνικό σταθμό Pont des Arts, συναντήθηκε με εκπροσώπους διαφόρων πανεπιστημίων της Γαλλίας και δέχτηκε προσκλήσεις για να δώσει σειρά διαλέξεων με θέμα τον “Αλκιβιάδη”, από τον Οκτώβριο...

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη, ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε... που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ, κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία από τις εκδόσεις L'HARMATTAN με τον τίτλο ALCIBIADE, l'enfant terrible de la Grèce (ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, το τρομερό παιδί της Ελλάδος), σε μετάφραση του συγγραφέα.
 
Το βιβλίο ξαναγράφτηκε από τον συγγραφέα στη γαλλική γλώσσα, κάνοντας όμως κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ελληνική - όχι όσον αφορά την ιστορία του Αλκιβιάδη, που παραμένει αναλλοίωτη, αλλά σχετικά με την παράλληλη σύγχρονη ιστορία, με ήρωα έναν Έλληνα αρχαιολόγο που φέρνει στο φως, είκοσι έξη αιώνες αργότερα – μετά την εποχή του Αλκιβιάδη, κάπου στη Μικρά Ασία, τα οστά ενός άνδρα σκεπασμένα από γυναικεία κοσμήματα...
 
Η γαλλική έκδοση είναι εμπλουτισμένη και με μία πρόσφατη μελέτη-αποκάλυψη του συγγραφέα πάνω σε ένα εύρημα (έναν πήλινο πίνακα) που εκτίθεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης - δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, που κατά την άποψη του, απεικονίζει τον παππού του Αλκιβιάδη, από τη μεριά της μητέρας του, Μεγακλή!
Ο Αλκιβιάδης (451- 404 π. Χ.), που είχε θέσει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το γενικό, είναι πάντα επίκαιρος: δημοκράτης στην Αθήνα, ολιγαρχικός στη Σπάρτη, βασιλικός στην Περσία, αναρχικός στη Θράκη... μετά το πέρασμά του, καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν θα είναι πια η ίδια. Ο Αλκιβιάδης καταδικάστηκε για ασέβεια στην Αθήνα και δήμευση της περιουσίας του.
Ενόσω ο κλοιός σφίγγει θανάσιμα γύρω του, ο γιος του Κλεινία εκμυστηρεύεται τα πάντα στην εταίρα Τιμάνδρα και της αναφέρει ακόμα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην προδοσία.
Έρωτες, προδοσίες, μάχες και συνωμοσίες συνθέτουν το δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του Μπ. Πλαϊτάκη, μετά το πετυχημένο βιβλίο του για τον Ελ Γκρέκο – που μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.
 
Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης γεννήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου. Έζησε την παιδική του ηλικία στην Κρήτη, την εφηβεία του στην Αθήνα και τα φοιτητικά του χρόνια στη Γαλλία. Άρχισε με ιατρικές σπουδές και συνέχισε με ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και κινηματογράφο. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη συγγραφή. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και έχει σκηνοθετήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και τιμητικές εκδηλώσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα "Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής" κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας Σικελιανά 2004, μεταφράστηκε στα γαλλικά και μπήκε στη λίστα των best sellers του Amazon στο διαδίκτυο στη Γαλλία. Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης, με την κινηματογραφική του γραφή, θεωρείται ήδη, ως άξιος απόγονος του Ν. Καζαντζάκη και των άλλων μεγάλων συγγραφέων.

ALCIBIADE L'enfant terrible de la Grèce
Babis Plaïtakis
Roman historique
ROMANS, NOUVELLES EUROPE Grèce
www.editions-harmattan.fr
Il avait placé son intérêt personnel au-dessus de l'intérêt général. Alcibiade est toujours très actuel : démocrate à Athènes, oligarque à Sparte, royaliste en Perse, anarchiste en Thrace... Pris au piège par ceux qui veulent sa mort, Alcibiade se confie à la courtisane Timandra. Parallèlement nous suivons l'évolution d'une fouille archéologique qui porte à la lumière les ossements d'un homme recouverts de bijoux de femme !
ISBN : 978-2-296-96736-6 • juin 2012 • 202 pages

 Τίτλοι:  El Greco and the Grand Inquisitor, Mystis Editions(2008),  Αλκιβιάδης, Ηρόδοτος(2003), Ο Γκρέκο και ο μέγας ιεροεξεταστής, Εξάντας(2001), Πατέρα Γκρέκο, Μινώταυρος
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...