Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κ. Τζαβάρας: Η κρίση θα δώσει καινούργιο ρόλο στο βιβλίο


«Η κρίση μάς κάνει συμμέτοχους σε διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση ενός καινούργιου κόσμου. Ο ρόλος του βιβλίου θα είναι πρωταρχικός σε έναν τέτοιο κόσμο». 

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του, χθες το μεσημέρι, στο κινηματοθέατρο «Τριανόν», ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, κλείνοντας τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου με τίτλο «Κανόνες πλοήγησης στο πέλαγος του βιβλίου. Από τον Όμηρο στον Γουτεμβέργιο και από εκεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Τι κάνουμε σήμερα;»

«Θα συνεργαστώ με όλο τον χώρο του βιβλίου και θα κάνω ό,τι μου πείτε» τόνισε απευθυνόμενος στους συνέδρους ο υφυπουργός Πολιτισμού: «Όχι, προφανώς, για να εκτελέσω εντολές αλλά για να μπω σε έναν συνεχή και δημιουργικό διάλογο από τον οποίο δεν σκοπεύω να αποκλείσω κανέναν». Ιδιαίτερο βάρος φάνηκε να αποδίδει ο υφυπουργός στη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που θα διοργανωθεί τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη: «Σκοπός μας είναι η έκθεση να ενταχθεί στον πολιτισμό της Βόρειας Ελλάδας και να μετατραπεί σε γιορτή πολιτισμού με αφορμή το βιβλίο».

«Ο κίνδυνος για το βιβλίο», παρατήρησε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο Κ. Τζαβάρας, «δεν προέρχεται από την αντίθεση μεταξύ και φυσικού και ηλεκτρονικού βιβλίου, ούτε από την πολυδιάσπαση των συνδικαλιστικών οργάνων. Όσο υπάρχει η γραφή θα υπάρχει και το βιβλίο, που έχει αλλάξει πολλές φορές στο παρελθόν και θα αλλάξει και στο μέλλον. Το θέμα δεν είναι οι μεταμορφώσεις τις οποίες γνωρίζει το βιβλίο αλλά η μεταμοντέρνα συνθήκη της ψηφιακής εποχής. Δεν μας φταίνε τα νέα μέσα: αρκεί να κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από την ηλεκτρονική νάρκωση και τον νάρκισσο που σπεύδει να κρυφτεί στον εαυτό του όταν γίνεται όμηρός της. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τη γραφή για να επιστρέψουμε στη χαμένη μας κοινωνικότητα. Η γραφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μέσον στον αγώνα μας να αντισταθούμε στην προσομοίωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...