Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τέταρτη μέρα απεργίας των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ

Συνέχεια στο σήριαλ με τους εργαζόμενους στο πρώην Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τους πρώτους να συνεχίζουν για τέταρτη ημέρα την απεργία τους εμμένοντας στο αρχικό τους αίτημα για τη διατήρηση του ΕΚΕΒΙ και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Απεργία, που δεν αποκλείεται να επηρεάσει και την πραγματοποίηση της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που είναι προγραμματισμένη για 16-19 Μαΐου.

Συγκεκριμένα σε σχετική επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ αναφέρεται: «Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ο αρμόδιος φορέας για την πολιτική βιβλίου στην Ελλάδα που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί πληθώρα επιτυχημένων δράσεων: Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Βιβλιονέτ, Φιλαναγνωσία, Πρόγραμμα Φράσις για την ενίσχυση των μεταφράσεων, Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, Μικρός Αναγνώστης, Εκθέσεις Βιβλίου στο εξωτερικό, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Ερευνες, Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, διμερείς και διεθνείς σχέσεις, Εργαστήρι του Βιβλίου, Λέσχες Ανάγνωσης, Βραβείο Αναγνωστών, διατήρηση και ανανέωση ποικίλων αρχείων και συλλογών συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών κ.ά. (επισυνάπτεται αναλυτική έκθεση των δράσεων). Από το 1994 έως σήμερα το ΕΚΕΒΙ παράγει σημαντικό έργο και κοστίζει ελάχιστα στο ελληνικό δημόσιο (περίπου 800.000 ανά έτος, δηλαδή μόλις το 2% των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού σε ΝΠΙΔ) ενώ συνάμα αποφέρει πολύ περισσότερα μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (1.500.000 περίπου ανά έτος). Επίσης, λόγω διαχειριστικής επάρκειας και σωρευμένης τεχνογνωσίας («η πείρα και η γνώση που απέκτησαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ είναι πολύτιμη και το γνωστικό τους αντικείμενο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο» σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Τζαβάρα), έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει επιπλέον κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου δεν πήραμε καμία πειστική απάντηση για τους λόγους που οδήγησαν τον Υπουργό να «δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση του οργανισμού», ενώ επανέλαβαν ότι ισχύει η αρχική δέσμευση του Υπουργού για τη συνέχιση των δράσεων και τη μεταφορά όλων των εργαζομένων στη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου για τα οποία μας διαβεβαίωσαν ότι θα ακολουθήσει και γραπτή ανακοίνωση. Κατά συνέπεια συνεχίζουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις (χωρίς βέβαια να έχουμε σκοπό την υπονόμευση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την διοργάνωση της οποίας, για άλλη μια χρονιά, εμείς προετοιμάσαμε με κόπο και ευσυνειδησία) με αιτήματα: Ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού περί κατάργησης του ΕΚΕΒΙ και δέσμευση να μην συμπεριληφθεί το ΕΚΕΒΙ στην πρόταση του ΥΠΑΙΘΠΑ προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους υπό κατάργηση φορείς. Εξασφάλιση της ετήσιας χρηματοδότησης του ΕΚΕΒΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου. Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και εξασφάλιση της αμοιβής των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...