Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Θάνου Κονδύλη: Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Θάνου Κονδύλη που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
 
«Ονομάζομαι Ηλέκτρα Μπακιρτζή και γεννήθηκα στη Σμύρνη στα 1905. Αν κάτι μπορώ να θυμηθώ από τις πρώτες μέρες της ζωή μου είναι η οικογένειά μου και το σπίτι μας στη Σμύρνη… Όλα τα είχαμε μέχρι που η μεγάλη φωτιά το 1922 μας κατέστρεψε, και τους Ρωμιούς και τη Σμύρνη μας. Η φωτιά ισοπέδωσε ανθρώπους, ψυχές, κτήρια. Έκαψε τις αναμνήσεις, την ιστορία, και τη ζωή μας όλη…»

Το 1922 οι φλόγες κατατρώγουν τις σάρκες της Σμύρνης. Στην αποβάθρα της στοιβάζονται χιλιάδες Ρωμιοί αναζητώντας μια θέση σε ένα πλοίο που θα τους οδηγήσει στην ελευθερία, στην Ελλάδα.

Ανάμεσά τους είναι η νεαρή Ηλέκτρα Μπακιρτζή, κόρη του πάμπλουτου Δημητρίου Μπακιρτζή. Μετά από πολύωρη περιπλάνηση αντιλαμβάνεται ότι είναι απολύτως μόνη. Αποφασίζει να επιστρέψει στο πατρικό της, αλλά εκεί συλλαμβάνεται από Τούρκους στρατιώτες και αρχίζει το μαρτύριό της.

Τελικά θα διασωθεί από τον πρώην Τούρκο υπηρέτης της, τον Χαλίλ, και νυν αξιωματικό του τουρκικού στρατού, ο οποίος θα την παντρευτεί κρυφά.

Η Ηλέκτρα θα μαζέψει τα κομμάτια της και θα ριχτεί με ζέση στη φιλανθρωπία. Κρυφά περιδιαβαίνει τα κατεστραμμένα σοκάκια της Σμύρνης και μαζεύει τα ορφανά κι εγκαταλειμμένα παιδιά. Η φήμη της εξαπλώνεται ανάμεσα στους Τούρκους που αρχίζουν να την αποκαλούν «η Κυρά της Σμύρνης»

Ακριβώς εκείνη την περίοδο ο έρωτας θα χτυπήσει ξαφνικά την πόρτα της Ηλέκτρας με απρόβλεπτες εξελίξεις...

Μια καταπληκτική ιστορία έρωτα και αυτοθυσίας που θα αγγίξει την ευαίσθητη ψυχή κάθε αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...