Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

"Ο Ελληνισμόςτης Κωνσταντινούπολης (1800-1922), Εκπαίδευση και Πολιτική"

«Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης (1800 - 1922), εκπαίδευση και πολιτική» τιτλοφορείται το βιβλίο του δρος Ιστορίας - εκπαιδευτικού Αντώνη Παυλίδη, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ποντίων Εκπαιδευτικών και σχολικού συμβούλου, που παρουσιάσθηκε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών. Προϊόν ενδελεχούς μελέτης αρχειακών πηγών στην Κωνσταντινούπολη -κυρίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου- το βιβλίο αναλύει τη σχέση πολιτικής και εκπαίδευσης στο πλαίσιο του τριπόλου Πατριαρχείο, Οθωμανικό κράτος, Ελληνισμός.
Το βιβλίο παρακολουθεί την ανάπτυξη του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη οθωμανική αυτοκρατορία από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το 1922, τότε που υπήρχαν 2.000 ελληνικά σχολεία. Μελετά με ποιους τρόπους η εκπαίδευση στήριξε και τροφοδότησε την ανάπτυξη του ελληνικού στοιχείου στην οθωμανική αυτοκρατορία αναπαράγοντας ιδεολογία και προσανατολίζοντας το περιεχόμενό της σε τομείς που συνέβαλαν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Όχι τυχαία, η πρώτη ελληνική πανεπιστημιακή σχολή ιδρύθηκε το 1831 και ήταν η Εμπορική Σχολή της Χάλκης, ενώ σε αρκετά σχολεία υπήρχαν εμπορικά τμήματα.
Ο Αντώνης Παυλίδης αντλεί για το πόνημά του πληροφορίες από σειρά πηγών (πρακτικά συνεδριάσεων, κανονισμοί σχολείων και σχολικών φορέων, αναλυτικά προγράμματα, ελληνική, αγγλική και τουρκική βιβλιογραφία). Όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου ο Σήφης Μπουζάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης «μέσω της συνθετικής αξιοποίησης και διασταύρωσης των πολυποίκιλων πηγών (ο συγγραφέας) κατέληξε σε ενδιαφέροντα ευρήματα, που εμπλουτίζουν την ιστορική έρευνα. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην αξιοποίηση της τουρκικής βιβλιογραφίας, η οποία μέσω της παράθεσης των απόψεων της άλλης πλευράς ενισχύει την αντικειμενικότητα, και στην αξιοποίηση, για πρώτη φορά, των πρακτικών των συνεδριάσεων της Πατριαρχικής Κεντρικής Εκπαιδευτικής Επιτροπής».
Στη συμβολική τιμή των 10 ευρώ από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη -«του μπάρμπα Γιάννη, ενός Κρητικού με καταγωγή από τη Σμύρνη», όπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης- το βιβλίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα, φιλοδοξεί να φθάσει στα χέρια των Ελλήνων εκπαιδευτικών της Κωνσταντινούπολης και όποιου άλλου εκπαιδευτικού θέλει να ανιχνεύσει τη συμβολή της εκπαίδευσης «ως του σημαντικότερου τομέα της κοινωνικής ζωής».
Την πρώτη σελίδα του βιβλίου τιμά συγχαρητήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Σήφης Μπουζάκης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο πρόεδρος του Νέου Κύκλου Κωνσταντινουπολιτών και καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Ουζούνογλου, ο οποίος τόνισε: «Ο Ελληνισμός της Πόλης θα αναζωογονηθεί από την εκπαίδευση. Στην Ελλάδα, ο ίδιος ο λαός θα στηρίξει τη χώρα και θα τη σώσει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...