Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Για πρώτη φορά κυκλοφορεί σε βιβλίο η «σαρία» για τους μουσουλμάνους της Θράκης

Η σαρία είναι το άγραφο δίκαιο στη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης και ισχύει μόνο ως προς το οικογενειακό δίκαιο, καθώς και για τις υποθέσεις που σχετίζονται με ζητήματα κληρονομιάς και διαθηκών. Ο θρησκευτικός ηγέτης, ο μουφτής δηλαδή, λειτουργεί ως ιεροδικαστής απονέμοντας το ισλαμικό δίκαιο.


Η χώρα μας, θέλοντας να βάλει σε μια τάξη τη νομική αναρχία στο κομμάτι αυτών των Ελλήνων, κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα, δίνοντας στους μουσουλμάνους πολίτες αυτό που χρόνια τώρα ζητούν, μέσω των μουφτήδων τους.


Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με υπουργική απόφαση που εξεδόθη λίγες ημέρες πριν, αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη εγχειριδίου που θα κωδικοποιεί τη σαρία.

Το βιβλίο θα αφορά, σε πρώτη φάση, αποκλειστικά, τους μουσουλμάνους της Θράκης, θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και την αραβική γλώσσα, και θα ρυθμίζει τα πάντα... σε ό,τι αφορά τα θέματα των διαπροσωπικών σχέσεων της μουσουλμανικής μειονότητας. Με λίγα λόγια, οι μουφτήδες, δηλαδή οι φυσικοί δικαστές των μουσουλμάνων της Θράκης, θα πάψουν να δικάζουν... στο μιλητό, όπως γίνεται μέχρι σήμερα!

Το βιβλίο αυτό θα πρέπει να είναι, κατά το δυνατόν, σύντομο και περιεκτικό. Σκοπός του θα είναι να βοηθήσει τους Ελληνες πολίτες, όλων των θρησκευμάτων, να κατανοήσουν ότι η παραχώρηση, από το ελληνικό κράτος, του προνομίου, για την αναγνώριση της ισχύος της σαρία, για το προσωπικό δίκαιο των Ελλήνων πολιτών που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, συνδέεται με τη θρησκευτική τους ταυτότητα, παράδοση και πολιτισμό, χωρίς να αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γενικότερη ελληνική έννομη τάξη».
Τόσο ο μουφτής Κομοτηνής, Μέτσο Τζαμαλή όσο και οι μουφτήδες Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, Διδυμοτείχου, Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, επιμόνως από καιρό, ζητούσαν τη σύνταξη ενός εγχειριδίου με τον τίτλο «Εγχειρίδιο Διαπροσωπικών Σχέσεων κατά το Ιεροδικαϊκό Σύστημα Χάναφι» για την υποβοήθηση της άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων τους, που προβλέπει ο νόμος.

Το εγχειρίδιο θα συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα και τη γλώσσα του Κορανίου (αραβική).

Η επιτροπή για τη σύνταξη του βιβλίου θα αποτελείται από τους τρεις μουφτήδες, με πρόεδρο τον μουφτή Κομοτηνής, Μέτσο Τζαμαλή.

Τα πνευματικά δικαιώματά του ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πηγή Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...