Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Αναφορά στον Όμηρο

Την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης ο Νάνος Βαλαωρίτης μιλάει για τα ομηρικά έπη και τη σχέση τους  με το ελληνικό αλφάβητο

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η Μαρτίου) και παρουσιάζει την πρωτότυπη θεωρία του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη πάνω στα ομηρικά έπη. Με αφορμή το νέο του βιβλίο “Ο Όμηρος και το Αλφάβητο”, που εκδόθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ένωση τον Δεκέμβριο του 2010, ο ποιητής μιλά για την πρωτότυπη αυτή θεωρία όπου συνδέει τη σύνθεση και τη δομή των ομηρικών επών με το ελληνικό αλφάβητο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Στο βιβλίο του, ο Νάνος Βαλαωρίτης αναλύει πώς πιθανόν να συντέθηκαν τα δυο ομηρικά έπη με το αλφάβητο ως ρητορικό και συμβολικό νήμα και μέρος του κειμένου. Αλλιώς δεν εξηγούνται η έκταση των ποιημάτων και η χρήση του αλφαβήτου ως χωριστικά σημεία μόνο. Ο ποιητής με τη μέθοδο της θεματικής ακροφωνίας επιλέγει λέξεις που αρχίζουν από τα γράμματα των τίτλων για να συντάξει τα κύρια θέματα της κάθε ραψωδίας. Για παράδειγμα λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα άλφα καθορίζουν τα κύρια θέματα της ραψωδίας Άλφα στην Ιλιάδα ή την Οδύσσεια, από βήτα των ραψωδιών Βήτα, από γάμα των ραψωδιών Γάμα (η ραψωδία Γ της Ιλιάδας αναφέρεται στις Γυναίκες) κ.ο.κ.

Τα θέματα είναι πολλαπλά, αντιφατικά και συμπληρωματικά και φανερώνουν μια άλλη διάσταση του έπους, που έμεινε κρυμμένη για 2800 χρόνια, πιθανόν γνωστή μόνον στους Ομηρίδες, τον στενό κύκλο του Ομήρου. Είναι γνωστό από άλλες επικές ινδοευρωπαϊκές παραδόσεις ότι πολλοί επικοί ποιητές μεταξύ των οποίων και ο Όμηρος χρησιμοποιούσαν κρυπτικές αναφορές (kenning) ως μέρος της τέχνης τους.

Με την θεωρία του Βαλαωρίτη προτείνονται νέες προσεγγίσεις του ομηρικού προβλήματος που αφορούν στην συσχέτιση των δυο επών και στην σχέση του αλφαβήτου με το περιεχόμενο των δυο επών. Βεβαίως ο Βαλαωρίτης δεν είναι κλασικός φιλόλογος. Έχει όμως στέρεες γνώσεις πάνω στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σε κάθε περίπτωση η ημέρα της ποίησης ανήκει στους ποιητές και ένας ποιητής είναι κατάλληλος να μιλήσει για έναν άλλον ποιητή.

Εκτός από τον Νάνο Βαλαωρίτη, στην εκδήλωση συμμετέχουν ακόμη οι:

Παναγιώτης Βούζης, Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μαρία Κακαβούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

Δημήτρης Καλοκύρης, Συγγραφέας

Μάνος Στεφανίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης,

Λεωνίδας – Φοίβος Κόσκος

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, είναι ομότιμος καθηγητής συγκριτικής φιλολογίας και δημιουργικής γραφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του San Francisco, Καλιφόρνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...