Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας αστροφυσικός αλλιώτικος απ’ τους άλλους στα Γιάννενα


Θα μπορούσε να είχε κάνει καριέρα στο γαλλικό κινηματογράφο : γαλατική γοητεία, φρεσκάδα (είναι μόλις 36 ετών), εξαιρετική άρθρωση, φωτογένεια, αφοπλιστική καθαρότητα στο βλέμμα, παίζει τους ρόλους με ακρίβεια και οικονομία.
 
Θα μπορούσε να είχε γίνει ποιητής, μιλάει τόσο συχνά για ονειρικούς και ποιητικούς κόσμους στις συνεντεύξεις του. Να γράφει ευπώλητα μυθιστορήματα για μικρούς και μεγάλους. 
 
Ξέρει καλά να στήνει ιστορίες, χαρακτήρες, καταστάσεις, σκηνικά, να σαγηνεύει και να παρασύρει τον αναγνώστη στον κόσμο του φανταστικού.Προτίμησε την αστροφυσική και τις μαύρες τρύπες, αυτό ήταν το θέμα της διδακτορικής του διατριβής που υποστήριξε με εποπτεύοντα καθηγητή τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.Γιατί; 
 
Μα γιατί πιστεύει ότι οφείλουμε να γνωρίσουμε αυτό το υπέροχο σύμπαν που μας φιλοξενεί μέσα από τον ονειρικό και αμέτρητης ομορφιάς κόσμο της επιστήμης που τον εξηγεί.Και επειδή είναι βέβαιος ότι όλοι μπορεί να τα καταλάβουν όλα, αρκεί να τους τα εξηγήσει κανείς καλά, δηλαδή με λόγια απλά, χωρίς τύπους και ορολογίες, έβαλε το συγγραφικό του ταλέντο στην υπηρεσία της διάδοσης της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης κι έγραψε μυθιστορήματα για εφήβους όλων των ηλικιών με θέματα από τον φυσικό κόσμο.
 
Η επιτυχία ήταν τέτοια που τα βραβεία έπεσαν βροχή.Τα λήμματα στο διαδίκτυο είναι αναρίθμητα, οι συνεντεύξεις και τα βίντεο :σωστός ξεμυαλισμός, φτάνει να ξέρει κανείς γαλλικά, βέβαια.Μας ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο άνθρωπος; 
 
Τον λένε Κριστόφ Γκαλφάρ και είναι γάλλος συγγραφέας του οποίου το τελευταίο βιβλίο «Ο πρίγκιπας των Νεφών» κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καλέντη, σε μετάφραση της Ευγενίας Τσελέντη και επιστημονική επιμέλεια Βασίλη Καραβόλα.
 
Αυτόν τον χαρισματικό επιστήμονα θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει το κοινό των Ιωαννίνων στην «Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος»(Ζωσιμαία Ακαδημία) την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., με ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του που διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Και καθότι, ως γνωστόν, δεν μιλάμε όλοι γαλλικά, η διερμηνέας κ. Κλαίρη Παπακίτσου έχει αναλάβει να διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στο ακροατήριο και τον συγγραφέα.
 
Τον Κριστόφ Γκαλφάρ θα παρουσιάσουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος του τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κατερίνα Πλακίτση και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεωρολόγος, κ. Άρης Μπαρτζώκας.Και για να μπούμε στο κλίμα, ένα πλανητάριο, προσφορά των εκπαιδευτηρίων Όλγας Ντότη-Οικονόμου, θα λειτουργεί από τις 6 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο της Ακαδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...