Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

"Το βιβλίο αλλιώς", στην Πλατεία Ναυαρίνου Θεσσαλονίκης

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ. θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, με τίτλο «Το βιβλίο αλλιώς», που διοργανώνονται στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαΐου 2011 και ώρα 18.00, στην Πλατεία Ναυαρίνου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τρεις δραστηριότητες που εναλλάσσονται μεταξύ τους και είναι:

(1) «Το κυνήγι των λέξεων».

Τα παιδιά θα πρέπει να αναζητούν στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, λέξεις που θα τους προτείνει ο συντονιστής.

(2) «Τι άλλο έχει ένα λεξικό;».

Τα παιδιά θα πρέπει να αναζητούν στους Πίνακες Κλιτικών Παραδειγμάτων του Λεξικού της Κοινής Νεοελληνικής τον τρόπο με τον οποίο κλίνονται οι λέξεις που θα τους προτείνει ο συντονιστής.

(3) «Μπορείς να κατασκευάσεις λέξεις;».

Τα παιδιά θα πρέπει, με τη βοήθεια και του Λεξικού, να βρίσκουν σύνθετες λέξεις κατασκευασμένες από πρώτα συνθετικά που θα τους προτείνει ο συντονιστής.

Και τα τρία παιχνίδια απευθύνονται, κυρίως, σε παιδιά της 5ης και της 6ης Δημοτικού, τα οποία θα είναι χωρισμένα σε ομάδες των τριών ατόμων.

Σκοπός των παιχνιδιών είναι τα παιδιά, αναπτύσσοντας το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, να εξοικειωθούν με τον τρόπο αναζήτησης λέξεων σε ένα λεξικό και, γενικότερα, με τον τρόπο χρήσης και αξιοποίησής του (λεξικογραφική επίγνωση).

Στους νικητές και σε όλους τους συμμετέχοντες θα μοιραστούν, δωρεάν, εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1959 με το κληροδότημα του Μανόλη Τριανταφυλλίδη και έχει ως σκοπό την καλλιέργεια και αξιοποίηση της δημοτικής γλώσσας - ειδικότερα με προγραμματισμένες εκδόσεις βιβλίων - και την εν γένει προαγωγή της παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...