Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΟΡΕΣΤΗΣ Ν. ΜΑΝΟΥΣΟΣ: ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ Ο τελευταίος µεγάλος ήρωας της Αγγλίας

Ένας ιδιοφυής συγγραφέας… Ένας μεγάλος φιλέλληνας…
Ένας τολμηρός αγωνιστής της Κρητικής Αντίστασης


Σε ηλικία μόλις 18 ετών, τον Δεκέμβριο του 1933, το ανυπότακτο πνεύμα του Πάτρικ Λη Φέρμορ τον ώθησε να ξεκινήσει μία μακριά οδοιπορία, που τον οδήγησε από την Ολλανδία έως την Κωνσταντινούπολη.

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος, κατατάχτηκε στους Ιρλανδούς Φρουρούς.

Η γλωσσομάθειά του τον οδήγησε στη θέση συμβούλου του Ελληνικού Στρατού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην Αλβανία. Κατόπιν βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια, ως μέλος της ομάδας ειδικών επιχειρήσεων, για την οποία εργάστηκε στην Κρήτη έντονα και με μεγάλη επιτυχία για το υπόλοιπο του πολέμου. Αγάπησε τους Κρητικούς και έζησε μαζί τους στα κρητικά βουνά σχεδόν δύο χρόνια.

Στις 26 Απριλίου 1944 οργάνωσε την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Χάινριχ Κράιπε. Ο Λη Φέρμορ, μαζί με Βρετανούς κομάντο και Κρητικούς αγωνιστές, έγιναν η σκιά του Κράιπε και κατάφεραν να τον απαγάγουν, να τον οδηγήσουν σε μία σπηλιά του Ψηλορείτη, περνώντας από 22 μπλόκα των ναζί, και τελικά να τον μεταφέρουν στο Κάιρο – μία πράξη που έμελλε να τον αναδείξει σε εμβληματική μορφή των ηρώων του Κρητικού Αγώνα!

Η αγάπη του για την Ελλάδα συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο, αφού έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Καρδαμύλη, στην ακτή της Πελοποννήσου. Ο Λη Φέρμορ ήταν σταθερά ο ευνοούμενος Βρετανός για τους Έλληνες, ενώ παρέμεινε μέχρι το θάνατό του ένας υποδειγματικός Βρετανός τζέντλεμαν.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα χρονικό της πορείας και των ταξιδιών του Πάτρικ Λη Φέρμορ, καθώς και της συμμετοχής του στη Μάχη της Κρήτης και στην Αντίσταση, διανθισμένο με σχόλια προσωπικοτήτων για τη ζωή και το έργο του.

Ο Ορέστης N. Μανούσος γεννήθηκε στα Ανώγεια Κρήτης. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύθηκε στην Παθολογία και Γαστρεντερολογία σε νοσοκομεία του Λονδίνου, της Οξφόρδης και της Νέας Υόρκης. Έχει τον τίτλο του Διδάκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (D. Phil) και του Ομότιμου Καθηγητού της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει γράψει πολλά ιατρικά συγγράμματα και έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις για θέματα παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με την ιστορία της Κρήτης («Ο γιος της Ζαχαρένιας», «Οι παλαιοί Ανωγειανοί», «Ευμενία: Βίος και Πολιτεία της Κρητικιάς Σουλτάνας Ευμενίας Βεργίτση»).

Έγραψαν για τα βιβλία του O.N. Mανούσου:

Για το έργο «Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ZΑΧΑΡΕΝΙΑΣ»
«Eυχαριστώ πάρα πολύ για το “Γιο της Zαχαρένιας”. Kάθε φορά που σταματώ σε μία σελίδα και διαβάζω, βλέπω πως θα περάσω πολλές ευτυχισμένες μέρες μαζί του.» - Σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ

Για το έργο «EYMENIA: ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚIΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΡΕΜΠΙΑ ΓΚΙΟΥΛΝΟΥΣ»
«Ένα άρτιο από άποψη πλοκής και δομής έργο, με ενδιαφέρον και αληθοφανές περιεχόμενο. Αλλά αυτό που κυριολεκτικά συνεπαίρνει τον αναγνώστη, είναι η γοητεία του ύφους του.» - Χρυσούλα Τσικριτσή-Κατσιανάκη, φιλόλογος-συγγραφέας

«Τα βιβλία του Oρέστη Μανούσου είναι σημαντικά, μπορούμε να τα δούμε ως σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες και εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τα οποία οι μαθητές θα πληροφορηθούν για την καθημερινή ζωή το 17ο αιώνα.» - Μιχάλης Τρούλης, πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου

COMPUPRESS A.E. / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ANUBIS
Διεύθυνση: Λοχ. Δεδούση 1 & Μεσογείων 304, 15 562 Χολαργός , τηλ.: 210 9238672, Fax 210 9216847,
Κεντρική Διάθεση: Σουλτάνη 17, 106 82 Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 3801487, Fax 210 3841095
www.anubis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...