Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η Σ. Τριανταφύλλου στην Πάτρα

Η Σώτη Τριανταφύλλου που πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως το «σκανταλιάρικο» παιδί της ελληνικής λογοτεχνίας αναμένεται να έρθει στην Πάτρα μετά τις εκλογές, την Τρίτη 26 Ιουνίου για μία εκδήλωση συζήτηση της ίδιας με τον συγγραφέα και διανοητή Νίκο Δήμου στις 20.30 στον δροσερό κήπο του Πολύεδρου.

Αφορμή για την εκδήλωση είναι το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Για την αγάπη της γεωμετρίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη ωστόσο η εκδήλωση αναμένεται να περιστραφεί και σε ευρύτερα θέματα όπως η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας.

Στο βιβλίο «Για την αγάπη της γεωμετρίας» που έχει χαρακτηριστεί ως γλυκό κουφέτο απέξω και γεμάτο «χολή» στο εσωτερικό του, η συγγραφέας και αρθρογράφος σκιαγραφεί το πικρότατο χρονικό της νιότης.

Κεντρική ηρωίδα είναι η Ανατολή Μπότσαρη που μεγαλώνει όπως μπορεί σε μια μεσοαστική οικογένεια στο κέντρο της Αθήνας... Μια οικογένεια συνηθισμένη, ίσως όχι και τόσο... 1971, 1972, 1973... 1990, 1999...Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα είναι: ένας εφηβικός έρωτας, μια εγκατάλειψη, μια ακόμη εγκατάλειψη, δυο αποτυχίες απανωτές, ύστερα αρρώστιες, αναρρώσεις: να γονατίζεις εφτά φορές και να σηκώνεσαι οχτώ... Ίσως και να μη σηκώνεσαι την όγδοη φορά...

Ακολουθεί μια αυτοκτονία, ο συνηθισμένος εφιάλτης του εγκλεισμού και πριν απ’ αυτά, ταπεινώσεις, απώλειες, συμβιβασμοί.

Η Σώτη Τριανταφύλλου έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1957 και πέρασε τα γυμνασιακά της χρόνια στα θρανία του Αρσάκειου του Ψυχικού. Από το 1975 ως το 1979 σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο εξωτερικό (Ιστορία και Πολιτισμούς στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και Ιστορία της Αμερικάνικης Πόλης στη Νέα Υόρκη). Αργότερα, γυρίζοντας στην Αθήνα τελείωσε το τμήμα της γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέρα από τη συγγραφική της δραστηριότητα, έχει εργαστεί ως μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, κριτικός και θεωρητικός κινηματογράφου αλλά και ως καθηγήτρια της Ιστορίας του Κινηματογράφου.

Η Σώτη Τριανταφύλλου θεωρείται μία από τις γνωστές και πολυγραφότατες Ελληνίδες συγγραφείς της σύγχρονης γενιάς λογοτεχνών με σύγχρονο ανατρεπτικό και ενίοτε καυστικό λόγο. Το έργο της χαρακτηρίζεται από το αστικό περιβάλλον και τις μικρές «μάχες» των ανθρώπων μέσα σε αυτό.

Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου που θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα γίνει στο Πολύεδρο, έχει γράψει σχετικά για τη Σώτη Τριανταφύλλου: «Μέσα στον αφόρητα επαρχιακό τόνο της ελληνικής πεζογραφίας, η Σώτη ξεχωρίζει σαν την μύγα μες το γάλα. Πράγμα που φυσικά δεν της συγχωρεί κανένας.

Όχι μόνο δεν έχει εισπράξει την αναγνώριση που της αξίζει, αλλά σνομπάρεται ως σνομπ, ψηλομύτα, ελιτίστρια, κλπ. Έχει βέβαια φανατικούς αναγνώστες – αλλά οι «πνευματικοί άνθρωποι» την κρατάνε σε απόσταση ασφαλείας. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει γράψει καυστικά σχόλια για την Ελληνική Αριστερά και αυτό είναι έγκλημα καθοσιώσεως, ακόμα και για τους μη αριστερούς».

Τα μυθιστορήματα – διηγήματα που έχει κυκλοφορήσει η Σώτη Τριανταφύλλου είναι τα εξής:

1990 - Μέρες που έμοιαζαν με μανταρίνι, εκδ. Αιγόκερως
1992 - Το εναέριο τραίνο στο Στίγλουελ, εκδ. Δελφίνι
1993 - Άλφαμπετ Σίτι, εκδ. Δελφίνι
1996 - Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης, εκδ. Πόλις
1997 - Αύριο, μια άλλη χώρα, εκδ. Πόλις
1998 - Ο υπόγειος ουρανός, εκδ. Πόλις
1998 - Κύμινο και κανέλα (συμμετοχή), εκδ. Πατάκης
2000 - Το εργοστάσιο των μολυβιών, εκδ. Πατάκης
2001 - Φτωχή Μάργκο, εκδ. Πατάκης
2001 - Παραμύθια από το μέλλον (συμμετοχή), εκδ. Μίνωας
2002 - Γράμμα από την Αλάσκα, εκδ. Ελληνικά Γράμματα
2003 - Άλμπατρος, εκδ. Πατάκης
2003 - Αληθινές ιστορίες (συμμετοχή), εκδ. Μεταίχμιο
2003 - Θάνατος το ξημέρωμα, εκδ. Ιανός
2004 - Η φυγή, εκδ. Μελάνι
2005 - Χαριλάου Τρικούπη 22 - 4 ιστορίες της πόλης (συμμετοχή), Athens Voice
2005 - Ιστορίες Απόγνωσης - Contres de desespoir , εκδ. Athens Voice
2005 - Συγχώρεση, εκδ. Πατάκης
2006 - Πιτσιμπούργκο, εκδ. Αιγέας
2006 - Κινέζικα Κουτιά, εκδ. Πατάκης
2008 - Λίγο από το αίμα σου, εκδ. Πατάκης
2008 - Αφρικανικό ημερολόγιο, εκδ. Πατάκης
2009 - Ο χρόνος πάλι, εκδ. Πατάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...