Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Πέθανε η συγγραφέας Ζωρζ Σαρρή

Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών αλλά και ηθοποιός , η Ζωρζ Σαρρή, απεβίωσε, σήμερα το πρωί, στο σπίτι της σε ηλικία 87 ετών.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουνίου στο Α' Νεκροταφείο.H Zωρζ Σαρρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα από το Αϊβαλή.

Στη διάρκεια του πολέμου δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, καθώς συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα υποκριτής στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη.

Το 1947 αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου και παντρεύεται τον αιγυπτιακής καταγωγής χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να παίζει στο θέατρο έως και την επιβολή της δικτατορίας που σταμάτησε για ιδεολογικούς λόγους. Έτσι έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο Θησαυρός της Βαγίας» που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση.

Αυτή ήταν η αρχή για μια λαμπρή παιδική συγγραφική καριέρα τόσο γράφοντας μυθιστορήματα όσο και παιδικά θεατρικά έργα.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα «Νινέτ».

Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν».

Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θάνατο της Ζωρζ Σαρή


Η Ζωρζ Σαρή, πολυδιαβασμένη, αγαπημένη και βραβευμένη συγγραφέας, ηθοποιός και μεταφράστρια της γαλλικής λογοτεχνίας, υπήρξε συνεπής αριστερή καλλιτεχνική συνείδηση του ελληνικού 20ού αιώνα. Με τον ζωντανό και γλαφυρό λόγο της συνέβαλε στη δημιουργία μιας αξιόλογης λογοτεχνίας για παιδιά, εισάγοντας στα βιβλία της για τους νέους αναγνώστες πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά θέματα δίχως ηθικοπλαστικό διδακτισμό, με την ενέργεια του ανθρώπου που διαθέτει πάθος αλλά όχι εμπάθεια. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια της Ζωρζ Σαρή και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...