Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Γιώργος Τσούκαλης: Λαθρέμποροι ιστορίας

Ο Γιώργος Τσούκαλης κυκλοφόρησε το πρωτο βιβλίο του με τίτλο Λαθρέμποροι ιστορίας.

Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής έχει πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια όπως η κλοπή των αρχαίων από το Μουσείο της Κορίνθου, ο εντοπισμός του πίνακα του Ρούμπενς, τα αρχαία της Σκοτούσας, και άλλες.

Έχει συμπληρώσει είκοσι ένα χρόνια στον πόλεμο κατά των αρχαιοκαπήλων.

Στις σελίδες του βιβλίου του φιλοξενείται το παρασκήνιο μερικών από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε σε συνδυασμό με άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες που αφορούν σε όλες τις δύσκολες ιστορίες που έζησε και περιγράφει.

Παράλληλα στο βιβλίο καταγράφονται εντυπωσιακά στοιχεία από τις έρευνες για την σύλληψη των λαθρεμπόρων που σπάνια αποτυπώνονται στις δικογραφίες για διάφορα ποινικά αδικήματα.

« Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μουσείο, που σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει ξέφραγο αμπέλι. Η πολιτιστική κληρονομιά μας δυστυχώς βρίσκεται στο έλεος των αρχαιοκάπηλων και θεωρώ οτι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ιράκ είναι οι χώρες που θεωρούνται ιδανικός προορισμός για τα διεθνή οργανωμένα και αδίστακτα κυκλώματα που ασχολούνται με την αρχαιοκαπηλία. Σε πολλά σημεία θυμίζουν αυτά των ναρκωτικών καθώς το κέρδος από τις παράνομες αυτές υποθέσεις είναι ανυπολόγιστο. Για παράδειγμα ένα αντικείμενο του οποίου η μουσειακή τιμή είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ στην ελεύθερη αγορά μπορεί και να δεκαπλασιαστεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής.

Το βιβλίο Λαθρέμποροι ιστορίας κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Σιδέρη.

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:

Ετοίμαζαν και γλέντι με τσίπουρα
 
Ενδεικτική του παρασκηνίου των ερευνών είναι η περιγραφή για την σύλληψη -τον Μάιο του 1992-τεσσάρων αγροτών και κτηνοτρόφων ηλικίας από 18 ως 66 ετών γιατί προσπάθησαν να πουλήσουν σειρά αρχαίων αντικειμένων που προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην περιοχή της Σκοτούσας στο νομό Λαρίσης. Ο Γιώργος Τσούκαλης και οι συνεργάτες του εμφανίσθηκαν ως πλούσιοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να αγοράσουν τα αρχαία αντικείμενα έναντι 28.000.000 δραχμών ( δηλαδή περίπου 80.000 ευρω , ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο εκείνη την εποχή) Οι αρχαιοκάπηλοι είχαν μάλιστα στήσει ένα μικρό …γλέντι για να «γιορτάσουν» την συμφωνία πώλησης των αρχαίων αντικειμένων.

Η σκηνή αυτή περιγράφεται ανάγλυφα στο βιβλίο του ιδιωτικού ερευνητή « Αυτή λοιπόν η «τελευταία πράξη» κάθε πολύπρακτου των ερευνών μας , είχε την μεγαλύτερη δραματουργική επιτυχία στην υπόθεση της Σκοτούσας. Εκεί που οι ύποπτοι για αρχαιοκαπηλία είχαν ετοιμάσει ένα μικρό γλέντι με τσίπουρα και μεζέδες για την «μεγάλη επιτυχία» της συναλλαγής για την πώληση των αρχαίων. Ποτέ δεν θα ξεχάσω που ένας από αυτούς κρατούσε ένα μπουκάλι με τσίπουρο και το πιάτο με τα φαγητά για να κεράσει πωλητές και αγοραστές των αρχαίων! Να πιούμε στην υγεία μιας …επιτυχημένης αρχαιοκαπηλίας. Ενας ευτυχισμένος χωριάτης που ετοιμαζόταν να αρπάξει τα πεντοχίλιαρα και κερνούσε όλους . Εμοιαζε σαν ένα γνήσιο, ελληνικό , παραδοσιακό μικρογλέντι δείγμα της ελληνικής φιλοξενίας . Με ανυπόκριτη χαρά και ασυγκράτητη ευφορία που αυτό που ήθελαν το πετύχαιναν. Οτι με τα λεφτά αυτά έλυναν το πρόβλημα μιας ζωής. Η ετσι τουλάχιστον πίστευαν…

Μέχρι τη στιγμή που ξεπρόβαλαν μέσα από ένα βαν επτά πάνοπλοι αστυνομικοί. Τότε που το μπουκάλι με το τσίπουρο έφευγε από τα χέρια του αγρότη και διαλυόταν στο χώμα. Τότε που το χαμόγελο πάγωνε στα χείλη του. Καθ ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις , στο φινάλε αυτών των ερευνών μου, οι ύποπτοι έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται κοντά σε μια ιδιαίτερα επικερδή συναλλαγή, ότι ίσως βγάλουν τα έξοδα μίας ζωής «από δύο κομμάτια αρχαίο μάρμαρο». Εκεί λοιπόν που είναι αφημένοι , ανέμελοι , με κάθε επιφύλαξη τους σχεδόν ισοπεδωμένη , εκεί που πιστεύουν ότι η ζωή τους χαμογελά για μια ακόμη φορά , βρίσκονται μπροστά σε συλλήψεις , με χειροπέδες και με μεταγωγές σε κρατητήρια και δικαστικές αίθουσες. Τότε που οι τέσσερις ύποπτοι συνειδητοποιούσαν ότι είχαν «εξαπατηθεί»»





1 σχόλιο:

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...