Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2013

Μεγάλο φαβορί για το Βραβείο Μπούκερ είναι ο Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν, ο οποίος είναι υποψήφιος για τρίτη φορά
Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2013 με την κριτική επιτροπή να επισημαίνει ότι πρόκειται «σίγουρα για την πλέον πολυποίκιλη» στην 45χρονη ιστορία του θεσμού. 

Επτά χώρες, από τον Καναδά μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, εκπροσωπούνται στην φετινή λίστα. Το μεγάλο φαβορί είναι ο Ιρλανδός Κολμ Τόιμπιν («The Testament of Mary», Viking) ο οποίος είναι για τρίτη φορά υποψήφιος μετά το 1999 και το 2004 που βρέθηκε στις βραχείες λίστες.

Ξεχωρίζουν επίσης ο Ιρλανδός Κόλουμ ΜακΚαν («TransAtlantic», Bloomsbury) που έχει αποσπάσει το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ (2009) και η Ινδοαμερικανίδα Τζούμπα Λαχίρι («The Lowland», Bloomsbury) που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ (2000).

Τρεις είναι οι πρωτοεμφανιζόμενοι της φετινής λίστας: η γεννημένη στη Ζιμπάμπουε και μεγαλωμένη στις ΗΠΑ Νόουβαϊολετ Μπουλαουάγιο η οποία μας μεταφέρει («We Need New Names», Chatto&Windus) σε μια παραγκούπολη με την ονομασία «Παράδεισος», η Βρετανίδα Ιβ Χάρις που εξιστορεί την περιπετειώδη παντρειά («The Marrying of Chani Kaufman», Sandstone Press) μιας 19χρονης κοπέλας που μεγαλώνει σε μια σκληροπυρηνική εβραϊκή κοινότητα στο βορειοδυτικό Λονδίνο και ο Ιρλανδός Ντόναλ Ράιαν που διαγωνίζεται με ένα μυθιστόρημα («The Spinning Heart», Doubleday Ireland) εμπνευσμένο από την πρόσφατη οικονομική κρίση στην πατρίδα του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θηριώδες - 1.000 σελίδες - πολιτικό θρίλερ του Ρίτσαρντ Χάουζ («The Kills», Picador) που διαδραματίζεται στο Ιράκ και έχει μια ψηφιακή, οπτικοακουστική συνέχεια. Επιστρέφει - μετά το 1997 - στη λίστα των υποψηφίων ο 67χρονος Τζιμ Γκρέις που τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι αυτό («Harvest», Picador) είναι το τελευταίο του μυθιστόρημα.

Η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο προκειμένου να αποφασίσει ποια βιβλία θα περιληφθούν στη βραχεία λίστα. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 15 Οκτωβρίου και θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 50.000 στερλινών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...