Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

29.500 ευρώ πουλήθηκε το χειρόγραφο του Χρ. Περραιβού

από την «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας»

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com

Αντί 29.500 ευρώ πουλήθηκε στη χθεσινή δημοπρασία του οίκου «Βέργος» το χειρόγραφο του συντρόφου του Ρήγα, φιλικού και αγωνιστή της επαναστάσεως του 1821 Χριστόφορου Περραιβού, στο οποίο στηρίχθηκε η τρίτη έκδοση (1857) του έργου του «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας» (είχε εκτιμηθεί 25.000-35.000).
Το χειρόγραφο αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ντοκουμέντο της νεωτέρας ελληνικής ιστορίας, αφού η «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας» του Περραιβού παραμένει ακόμα και σήμερα ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για την κοινωνική οργάνωση των Σουλιωτών και τους ηρωικούς αγώνες τους εναντίον του Αλή-πασά. Πρωτοκυκλοφόρησε ανώνυμα το 1803 (ο α΄ τόμος) και με κρυπτογραφημένο όνομα συγγραφέα το 1815 (πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση). Στην έκδοση του 1857 ο συγγραφέας έκανε πολυάριθμες διορθώσεις και συμπληρώσεις.
Ο Χρ. Περραιβός (1774-1863) ήταν ο μόνος από τους συντρόφους του Ρήγα που γλύτωσε την εκτέλεση και διέσωσε λεπτομέρειες του μαρτυρίου του (αργότερα έγραψε την βιογραφία του). Το υλικό για την «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας» συνέλεξε κατά την διαμονή του στην Πάργα, όπου συναναστράφηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους Σουλιώτες συμμετέχοντας στους αγώνες τους.
  • Στην ίδια δημοπρασία υψηλές τιμές έπιασαν μια ποιητική συλλογή του Καβάφη (2.242 ευρώ), μια επιστολή του Κεμάλ Ατατούρκ προς τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ (2.360 ευρώ) και μια προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες (8.260 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...