Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Βιβλίο-αποκάλυψη για την ομάδα πολέμου του Ομπάμα

PAKISTAN: "REFUGEES FROM 'OBAMA'S WAR' "Image by Cecilia... via FlickrΤα μέλη της ομάδας των συμβούλων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για ζητήματα εθνικής ασφαλείας βρίσκονταν μόνιμα σε σύγκρουση για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τεκμηριώνει το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ.

Αν και πολλές από τις εσωτερικές συγκρούσεις είναι γνωστό και στο ευρύ κοινό ότι υπήρξαν, στις 464 σελίδες του βιβλίου «Οι Πόλεμοι Του Ομπάμα» [Obama's Wars] αποκαλύπτονται άγνωστες ως τώρα πτυχές και γίνεται σαφές ότι οι διαφωνίες ήταν σε πολύ υψηλότερη ένταση απ' ό,τι ήταν γνωστό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, στην διάθεσή της οποίας περιήλθε ένα αντίτυπο πριν την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου, την 27η Σεπτεμβρίου.

Στο βιβλίο σκιαγραφείται μια κυβέρνηση απόλυτα διχασμένη, με κορυφαίους συμβούλους του Ομπάμα να θεωρούν ότι η στρατηγική για το Αφγανιστάν δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να συγκρούονται με σκληρότητα τους τελευταίους 20 μήνες.

Ο Ομπάμα περιγράφεται ως «πρόεδρος με τρόπους καθηγητή», ο οποίος ανέθεσε στους συμβούλους του «ασκήσεις για το σπίτι», αλλά αντέδρασε επιθετικά στην προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας να υπάρξει τριπλασιασμός του επιπέδου των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, σημειώνουν οι Times.

Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Γούντγουορντ, στέλεχος στην Washington Post, απέκτησε τεράστια φήμη αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο Watergate που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.

Ανάμεσα σε όσα γράφει ο Γούντγουορντ ξεχωρίζει ότι:

-ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ φέρεται να είπε ότι η νέα στρατηγική «δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα»,

-ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε και αυτός αμφιβολίες για τη στρατηγική, αποκάλεσε το Χόλμπρουκ «τον πιο εγωιστικό μπάσταρδο που συνάντησε ποτέ»,

-διάφορα κυβερνητικά στελέχη αντιμετώπιζαν με απέχθεια και καταφρόνια τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζέιμς Τζόουνς και εκείνος τους χαρακτήριζε «κατσαρίδες» και «πολιτμπιρό»,

-ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, που είναι σήμερα επικεφαλής του πολέμου στο Αφγανιστάν, είχε πει ότι απεχθανόταν τις συνομιλίες με το σύμβουλο του προέδρου Ντέιβιντ Άξελροντ διότι «παρουσίαζε τα πάντα όπως ήθελε», κ.ά.

Το βιβλίο αναφέρει πως ο Ομπάμα θεωρούσε εξ αρχής ότι «έχω δύο χρόνια με το κοινό γι' αυτό» και πίεζε τους συμβούλους του να του προτείνουν τρόπους να αποφευχθεί μια μεγάλη κλιμάκωση. «Θέλω μια στρατηγική εξόδου», φέρεται να τους είπε.

Το βιβλίο βασίζεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές του.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο είναι ότι η CIA διαθέτει ένα «μυστικό στρατό», με μέλη κυρίως Αφγανούς, που συλλαμβάνουν και σκοτώνουν Ταλιμπάν και προσπαθούν να αποκτήσουν ερείσματα στις παραμεθόριες περιοχές των φυλών, ενώ κατά τους Times αποκαλύπτεται πως ο Αφγανός πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι πάσχει από μανιοκατάθλιψη και παίρνει φάρμακα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...