Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΙΘΑΚΗ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ - ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ

Κάποιος ποιητής είπε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τους ποιητές, κι ακόμη πως κοινωνία χωρίς ποιητές μοιάζει με ουρανό χωρίς αστέρια. Ο δικός μας επτανησιακός ουρανός ευτύχισε να έχει πολλά αστέρια. Στο βιβλίο αυτό λάμπει η Ιθάκη. Κάθε κεφάλαιο, κάθε σελίδα του καταυγάζει φως. Η συγγραφέας Ρίτα Τσιντίλη - Βλησμά έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη του λόγου. Χρονογράφημα, πεζογραφία, λαογραφία, ποίηση, ιστορικά κ.λ.π. Έχει βαθιά γνώση των θεμάτων της Ιστορίας με την οποία καταπιάνεται και των ιστορικών προσώπων που περιγράφει. Όμως ο λόγος της είναι ποιητικός, κι όταν ακόμη γράφει πεζογράφημα. Άλλωστε η ίδια λέει: «Η ποίηση κυριαρχεί στη ζωή μου».

Διαβάζοντας τα έργα της πεζά και ποιητικά διαπιστώνουμε πως έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο της για τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία και την ιστορία. Σ' αυτό συντελεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι λειτουργεί σ' ένα έντονα ιστορικό χώρο όπως είναι τα Επτάνησα.


Τη Ρ. Τ. Βλησμά γνωρίζω πάνω από τριάντα πέντε χρόνια. Έχω συνεργασθεί και με συνδέει μεγάλη φιλία μαζί της. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθώ τη δράση της σε όλα τα δρώμενα στον επτανησιακό και ευρύτερο Ελληνικό χώρο. Νοιώθω τιμή και υπερηφάνεια για τη φιλία μου αυτή.
Η Ρ. Τ. Βλησμά αντλεί τη δύναμή της από την Ιθάκη. Αυτή είναι η αρχή και το τέλος. Όπως έχει πει και η ίδια: «Απέραντα. πιστεύω ότι δεν υπάρχει στιγμή στη ζωή μου και είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι η Ιθάκη είναι ο άλλος εαυτός, την πιστεύω σαν χώμα, σαν γη, σαν πρώτες εικόνες που αντίκρισα, αλλά και σαν παρελθόν, σαν ιστορία, σαν άνθρωπος που αγαπώ και μ' αγάπησαν».

Αυτό μου θυμίζει τον Ν. Καζαντζάκη που γράφει στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», πως
κρατούσε πάντα μαζί του ένα σβώλο Κρητικό χώμα και σε όλες τις περιπλανήσεις του και τις μεγάλες αγωνίες του το έσφιγγε μέσα στη φούχτα του κι έπαιρνε δύναμη.


Στο έργο αυτό περιλαμβάνονται και θέματα με τα οποία κατά καιρούς έχει ασχοληθεί. Αυτά καταδεικνύουν τον ανηφορικό δρόμο που ακολούθησε. Με τα κείμενά της ξεφεύγει από την Ιθάκη και τα μονοπάτια του Νήριτου, εκτινάσσεται και απλώνεται. Περπατάει στις κορυφές. Πιασμένη χέρι, χέρι και με συντροφιά τον Παλαμά, Σικελιανό, Σλήμαν και άλλους κορυφαίους δημιουργούς
θα περάσει από το «Μαρμάρινο λόγο» τον Παρθενώνα, όπως τον αποκαλεί ο Καζαντζάκης και θα διατρέξει όλη την Ελλάδα. Με οδηγό τον οικουμενικό Ν. Καζαντζάκη θα περάσει στην οικουμένη ενώ με τον Τσε Γκεβάρα όλη την ανθρωπότητα. Με τον Μαγιακόφσκυ θα ανέβει πολύ ψηλά και θα γνωρίσει την μεγαλοσύνη και την απεραντοσύνη του υλικού και πνευματικού κόσμου.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και με τις άλλες κορυφαίες προσωπικότητες που περιλαμβάνονται στο έργο της, όπως το Λεκατσά, τον Καββαδία, τον Ρίτσο και τους λοιπούς, όπως και στα θέματα της ειρήνης, της ελευθερίας και άλλες αξίες που την απασχολούν.


Η Ρ. Τσιντίλη - Βλησμά έχει ακόμη το χάρισμα να σχεδιάζει τους ανθρώπους που περιγράφει σε έκφραση χαρακτηριστική της προσωπικότητάς τους και να τους απεικονίζει εικαστικά. Τέτοια σχέδια υπάρχουν και στο βιβλίο.

Η Ρ. Τ. Βλησμά με το πλούσιο έργο της, μέρος του οποίου περιλαμβάνεται στο βιβλίο αυτό, αλλά και με την ωραία παρουσία της, την πνευματική μόρφωση, ψυχική καλλιέργεια και ευγένειά της, τιμά την Ιθάκη, την Ελλάδα, τον Κόσμο.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Κ. ΚΟΥΓΙΑΝΟΣ
Πολιτικός Μηχ/κος
Τ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθάκης στον Πειραιά

 ΡΙΤΑ ΤΣΙΝΤΙΛΗ - ΒΛΗΣΜΑ
"ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕΣ ΑΠ' ΤΟ ΧΡΟΝΟ-ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ",
εκδόσεις «ΩΚΥΑΛΟΣ», ΙΘΑΚΗ 2011, ISBN:  978-960-99568-1-9
Βαθύ Ιθάκης, Τηλ. & fax: 26740 33143
www.okialos-ithaca.gr, email: okialos1@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...