Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Αφιέρωμα στον Ρέιμοντ Κάρβερ

Raymond Carver:author of Little ThingsImage via Wikipedia
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Mεταίχμιο και το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, πραγματοποιούν την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) βραδιά-αφιέρωμα στον αμερικανό διηγηματογράφο Ρέιμοντ Κάρβερ με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Αρχάριοι (Beginners) από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο Αρχάριοι είναι η πιο διάσημη συλλογή διηγημάτων του μεγάλου αμερικανού διηγηματογράφου Ρέιμοντ Κάρβερ, η οποία είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για αγάπη», πριν από τη διαδικασία της επιμέλειας. Πρόκειται για τη χωρίς περικοπές εκδοχή του επιμελητή και μέντορα του Κάρβερ, Γκόρντον Λις, και το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1981.
Το αποκατεστημένο κείμενο συνιστά μια συναρπαστική ματιά στην αισθητική ενός σπουδαίου συγγραφέα, που διακρίθηκε για τη λιτότητα του ύφους του αλλά και ένα απολαυστικό λογοτέχνημα που φωτίζει την ουσία των πραγμάτων, τις μικρές τραγωδίες που κρύβονται κάτω από την κανονικότητα της καθημερινής ζωής.

Ο Ρέιμοντ Κάρβερ γεννήθηκε το 1938 στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Διηγηματογράφος και ποιητής, δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1961. Επί χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής δημιουργικής γραφής σε διάφορα πανεπιστήμια. Το 1983 γνώρισε την καταξίωση, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Μίλντρεντ και Χάρολντ Στράους από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων, το οποίο του επέτρεψε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο γράψιμο. Πέθανε τον Αύγουστο του 1988. Η εφημερίδα Sunday Times τον χαρακτήρισε τον αμερικανό Τσέχωφ.

Για το έργο του Ρέιμοντ Κάρβερ και την επιρροή του στην ελληνική και παγκόσμια πεζογραφία θα μιλήσουν οι συγγραφείς:
Κώστας Ακρίβος
Θανάσης Βαλτινός
Τάσος Γουδέλης
Χρήστος Οικονόμου
Συντονίζει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ,
Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...