Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μεσολόγγι. Ιερή Πόλη – Παρουσίαση στο ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης

Το λεύκωμα Μεσολόγγι. Ιερή Πόλη, που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις του Κέντρου Λόγου και Τέχνης Διέξοδος στο Μεσολόγγι, θα παρουσιαστεί στο …

Βιβλιοπωλείο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11), την Τρίτη, 12 Απριλίου 2011, ώρα 8.00 μ. μ., στο πλαίσιο των «Γιορτών Εξόδου 2011». Θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Α.Π.Θ. Ιωάννης Χασιώτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Τσακίρης και ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός.

Πρόκειται για ένα πολυτελές λεύκωμα που απευθύνεται πρωτίστως στον ξένο επισκέπτη του Μεσολογγίου, είτε σαν καλωσόρισμα είτε σαν αποχαιρετισμός του. Αριθμεί 200 εικονογραφημένες σελίδες.

Η έκδοση παρουσιάζει μια σφαιρική εικόνα της Ιερής Πόλης από την πρώτη της εμφάνιση στο τέλος της Αναγέννησης μέχρι τις μέρες μας, χωρίς να παραβλέπονται και οι αρχαιότητες που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή. 
 
Το λεύκωμα απαρτίζεται από πέντε κεφάλαια με 45 κείμενα, μέσα από το περιε-χόμενο των οποίων ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί οτιδήποτε σχετίζεται με το Μεσολόγγι. Το πρώτο κεφάλαιο με τον τίτλο Ιεράν σε ονομάζω ξεκινά με το ομώνυμο απόσπασμα της ομιλίας του Αναστάσιου Πολυζωίδη στο Ναύπλιο το 1825 και της ομιλίας του Λουκή Ακρίτα Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου ενώ στη συνέχεια περιλαμβάνονται κείμενα της συγγραφέως Ακακίας Κορδόση και της ιστορικού - αρχαιολόγου Ανδρονίκης Χρυσάφη για την Ιστορία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, της καθηγήτριας γαλλικής φιλολογίας Παναγιώτας Δακαλάκη για τους Φιλέλληνες και τον Φιλελληνισμό και της μαθηματικού Βάσως Μπίσσα-Σταφυλάκη για τους λησμονημένους της Ιστορίας.

Στο κεφάλαιο Η πόλη του πνεύματος που ακολουθεί περιλαμβάνονται κείμενα της φιλολόγου Όλγας Γιαννακογεώργου-Μαυρομάτη για τους λογοτέχνες του Μεσολογγίου, της φιλολόγου-αρχαιολόγου Λαμπρινής Ντρουμπάλη για την παιδεία στο Μεσολόγγι από τα προεπαναστατικά χρόνια έως το 1940 και του καθηγητή μουσικής Χρήστου Βλαχογιάννη για τη μουσική παράδοση του Μεσολογγίου.

Στο επόμενο κεφάλαιο Στην θάλασσα εκεί τη ρηχή και την ήμερη περιλαμβάνονται κείμενα της σύνταξης για τη λιμνοθάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, της γεωλόγου Αναστασίας Ρούσση για το οικοσύστημα της περιοχής και της φιλολόγου Μάχης Παπαζήση για τα ιστορικά νησάκια της λιμνοθάλασσας.

Στο κεφάλαιο Ένα απέραντο μουσείο που ακολουθεί περιλαμβάνονται κείμενα του ξεναγού Γιώργου Αποστολάκου για τον Κήπο των Ηρώων, των αρχαιολόγων Μαρίας Σταυροπούλου-Γάτση και Γιώργου Σταμάτη για τις αρχαιότητες του Μεσολογγίου και της σύνταξης για όλα τα μουσεία, τις πινακοθήκες και τα μνημεία του Μεσολογγίου.

Τέλος στο κεφάλαιο Διαρκώς εν εγρηγόρσει περιλαμβάνονται κείμενα της φιλολόγου – αρχαιολόγου Σωτηρίας Τσατσά-Πατσουράκη για τα νεοκλασικά κτήρια του Μεσολογγίου, του καθηγητή Βυζαντινής μουσικής Γιάννη Δακαλάκη για τις εκκλησίες του Μεσολογγίου, της φιλολόγου Μαρίας Μπακαδήμα για τον Τύπο στο Μεσολόγγι την περίοδο 1821-1939, του επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σπύρου Κανίνια για τη Δικαιοσύνη στο Μεσολόγγι την περίοδο 1821-1826, του δασκάλου Αριστείδη Καβάγια για τους πέντε μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς, της δασκάλας Ελένης Καρα-νικόλα για το πανηγύρι του Άη Συμιού, της σύνταξης για τις Γιορτές Εξόδου και τέλος του καθηγητή πανεπιστημίου Βασίλη Κατσαρού για την προέλευση της ονομασίας Μεσολόγγι.

Τα κείμενα του λευκώματος συμπληρώνουν 160 φωτογραφίες της Δήμητρας Καρέτσου, του Αντώνη Μαρούδα, του Χρήστου Πρεβεζάνου και του Νίκου Σιάμου. Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός ανήκει στον Γιάννη Πικραμένο, οι λογοτεχνικές προσαρμο-γές στη Θεώνη Κουλουρή ενώ τον συντονισμό και τη γενική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης.
culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...