Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο Φιντέλ Κάστρο, εκδίδει τα απομνημονεύματά του, στις αρχές Αυγούστου


Ο κουβανός κομμουνιστής ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος αυτό το μήνα πολλαπλασίασε τις δημόσιες εμφανίσεις του, ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του, στις αρχές Αυγούστου, για το νικηφόρο αγώνα στο αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα (νοτιοανατολικά), κατά του στρατού του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.
Σε σημείωμα του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Cubadebate.cu, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ο οποίος θα γίνει 84 ετών στις 13 Αυγούστου, υποστηρίζει ότι εργάστηκε μετά τη "σοβαρή ασθένεια του" επί μήνες για το βιβλίο, αυτό που τιτλοφορείται "Στρατηγική Νίκη", και γράφτηκε με τη βοήθεια μιας ομάδας δημοσιογράφων και ιστορικών.
"Η νίκη ενάντια στη μεγάλη εχθρική επίθεση το καλοκαίρι του 1958 σηματοδότησε μια αμετάκλητη στροφή στον πόλεμο. Ο στρατός των ανταρτών, θριαμβευτής και εξαιρετικά ενισχυμένος από την τεράστια ποσότητα των όπλων που κατασχέθηκαν, ήταν σε θέση να εξαπολύσει την τελική στρατηγική του επίθεση", εκτιμά ο Φιντέλ Κάστρο που υπόσχεται να εργαστεί για το "δεύτερο μέρος αυτής της ιστορίας".
"Συμπεριέλαβα μια μικρή αυτοβιογραφία" στο έργο αυτό για να "απαντήσω στις αμέτρητες ερωτήσεις που μου έχουν τεθεί σχετικά με την παιδική μου ηλικία, την εφηβεία και τη νεότητά μου, περίοδοι που με μετέτρεψαν σε επαναστάτη και ένοπλο μαχητή", προσθέτει.
Μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση στα έντερα ανάγκασε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης του 1959 να μεταβιβάσει την προεδρία του κράτους στον αδελφό του Ραούλ τον Ιούλιο του 2006. Παραμένει πάντως επίσημα ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Στο στάδιο της ανάρρωσης ο Φιντέλ Κάστρο άρχισε τον Μάρτιο του 2007 τη δημοσίευση των "προβληματισμών του" σχετικά με την επικαιρότητα - κυρίως τη διεθνή- στον επίσημο κουβανικό Τύπο, ενώ έκανε και μερικές σπάνιες και πολύ διακριτικές δημόσιες εμφανίσεις.
Όμως από τις αρχές Ιουλίου, "ο Αρχηγός" πραγματοποίησε επτά δημόσιες εμφανίσεις, όλες υψηλού προφίλ, για να συζητήσει παγκόσμια ζητήματα και να επικρίνει τις πολιτικές του εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα εχθρού του, της αμερικανικής "αυτοκρατορίας". Μάλιστα φόρεσε για πρώτη φορά μετά την ασθένειά του, το χακί στρατιωτικό του μπουφάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...