Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πέθανε ο σεναριογράφος της «Ζώνης του Λυκόφωτος» Ρίτσαρντ Μάθεσον

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο αμερικανός σεναριογράφος και παραγωγός Ρίτσαρντ Μάθεσον, γνωστός κυρίως μέσω της θρυλικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Επόμενος σταθμός: Η ζώνη του λυκόφωτος» που έχει γράψει το δικό της κεφάλαιο στην Ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Ο Μάθεσον έγραψε το σενάριο 15 επεισοδίων της σειράς που ξεκίνησε το 1959 και σταμάτησε το 1964. Η συμβολή του στην σειρά θεωρείται το ίδιο σημαντική με του δημιουργού της, Ροντ Σέρλινγκ.

Ενας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς του Στίβεν Κινγκ, ο Ρ. Μάθεσον γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1926 στο Αλεντέιλ του Νιού Τζέρζεϊ και η ενασχόλησή του με την συγγραφή άρχισε από πολύ νωρίς. Οταν ήταν ακόμη παιδί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης όπου και μεγάλωσε, είδε τα πρώτα διηγήματά του να δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Brooklyn Eagle". Η επαγγελματική δράση του αρχίζει το 1950 όταν το διήγημά του "Born of Man and Woman" εμφανίστηκε στο περιοδικό "The Magazine of Fantasy and Science Fiction".

Οι δραστηριότητες του Μάθεσον με τον κινηματογράφο αρχίζουν το 1956 όταν ο ίδιος μετέτρεψε σε σενάριο το διήγημά του «Ο άνθρωπος που ζάρωνε». Η ταινία του Τζακ Αρνολντ που ακολούθησε θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά έργα επιστημονικής φαντασίας που γυρίστηκαν ποτέ γιατί πίσω από την ιστορία ενός ανθρώπου που σμικραίνει ύστερα από ένα ατύχημα ραδιενέργειας, είναι σαφείς οι νύξεις του συγγραφέα για τους κινδύνους του πυρηνικού ολέθρου.

Ο πυρηνικός όλεθρος γίνεται πραγματικότητα και στο πιο γνωστό μυθιστόρημα του Μάθεσον, το «I am legend», η ιστορία του τελευταίου κατοίκου της γης. Το διήγημα έχει μεταφερθεί δυο φορές στον κινηματογράφο: το 1971 ως «Ο άνθρωπος που αντίκρισε την κόλαση» με τον Τσάρλτον Ιστον και το 2007 ως «Ζωντανός θρύλος» με τον Γουίλ Σμιθ.

Πριν από δυο χρόνια παίχθηκε στις αίθουσες η ταινία «Real steel» του Σον Λίβι με τον Χιού Τζάκμαν, επίσης βασισμένη σε διήγημα του Μάθεσον ο οποίος άφησε επίσης το στίγμα του σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές εκτός του «Λυκόφωτος». Ανάμεσά τους η «Μάχη», το «Star Τrek» και «Ο άνθρωπος της UNCLE».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...