Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Θα γίνει η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης;

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θέλει, οι εκδότες δείχνουν να μη θέλουν, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου μπορεί; Η διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης εξελίσσεται σε παζλ, τα κομμάτια του οποίου αναμένεται να μπουν στη θέση τους αργά ή γρήγορα -μάλλον γρήγορα, διότι ο χρόνος πιέζει.

Μπαίνοντας στον όγδοο χρόνο της ζωής του, το μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού για το βιβλίο στην Ελλάδα φαίνεται να συναντά πολλά οργανωτικά εμπόδια, τέτοια που συνοδεύουν τους περισσότερους θεσμούς στη γέννησή τους και που θα θεωρούσε κανείς ότι θα έπρεπε να έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Η νέα Διεθνής Εκθεση Βιβλίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη (5 - 8 Μαΐου 2011) στις εγκαταστάσεις της Helexpo, στη Θεσσαλονίκη, ακόμη όμως οι διοργανωτές (ΕΚΕΒΙ, HELEXPO, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών) δεν έχουν ανακοινώσει το παραμικρό, ενώ στο επίσημο site www. thessalonikibookfair.com ο χρόνος έχει σταματήσει στη διοργάνωση του περασμένου Μαΐου! Είναι ενδεικτικό ότι όλες τις προηγούμενες χρονιές, στο site εμφανίζονταν οι πρώτες πληροφορίες για τη νέα διοργάνωση αμέσως μόλις έπεφτε η αυλαία της προηγούμενης. Ανησυχητικό όσον αφορά την πορεία του θεσμού είναι και το γεγονός ότι στους δικτυακούς τόπους διεθνών φορέων του εκδοτικού χώρου η 8η ΔΕΒΘ είτε εμφανίζεται με λάθος ημερομηνίες (Απρίλιος, στο site της International Publishers Association), είτε χωρίς ημερομηνίες (στο www.foiresinfo.fr) είτε είναι εντελώς άφαντη (στο δικτυακό τόπο της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης).

«Οσον αφορά τη ΔΕΒΘ, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως οτιδήποτε ενισχύει την εξωστρέφεια του βιβλίου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας», είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στον «Α» ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, φράση που προφανώς θα έπρεπε να καθησυχάζει τους ανθρώπους του χώρου, δίνοντας σαφές δείγμα των προθέσεών του.

Και όμως, οι Ελληνες εκδότες που από τη γέννηση της ΔΕΒΘ τήρησαν επιφυλακτική στάση απέναντι στο θεσμό, προφασιζόμενοι δυσβάστακτα οικονομικά βάρη για τη «μετακόμισή» τους για ένα τετραήμερο κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, φαίνονται φέτος ακόμη πιο επιφυλακτικοί, δείχνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρη απροθυμία να συμμετάσχουν. Φυσικά Εκθεση Βιβλίου χωρίς εκδότες δεν γίνεται.

Το βέβαιο είναι ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν και οι όποιες επιφυλάξεις θα αρθούν σε περίπτωση που οι διοργανωτές πετύχουν την έγκριση της χρηματοδότησης της ΔΕΒΘ μέσω ΕΣΠΑ, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες η διευθύντρια της Εκθεσης, Κατρίν Βελισσάρη, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για επαφές της με φορείς, προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός για τη νέα διοργάνωση.

Εφόσον τα προβλήματα λυθούν, η Ιταλία θα είναι η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2011, όπως έχει ανακοινωθεί από πέρυσι. Για επιμέρους θεματικές και αφιερώματα φυσικά δεν γίνεται λόγος ακόμη. Ο δρόμος προς την 8η ΔΕΒΘ είναι μακρύς... AGGELIOFOROS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...