Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν η λογοτεχνία συναντάει την ιατρική επιστήμη

Το βιβλίο «Θραύσματα και θροΐσματα» του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, ανατρέπει την καθιερωμένη εικόνα του ψυχρού, επαγγελματία γιατρού που μένει ασυγκίνητος μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Ο συγγραφέας αποκαλύπτει την ευαίσθητη πλευρά ενός επιστήμονα που απελπίζεται, συμπάσχει με τον ασθενή και στοχάζεται για το εύθραυστο σύνορο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Η μακρά άσκηση της Ογκολογίας σε δημόσιο αντικαρκινικό νοσοκομείο βρίσκεται στο υπέδαφος αυτού του λογοτεχνικού ημερολογίου. Στις σελίδες του, σπαρακτικά βιωμένες αληθινές ιστορίες αναπλάθονται μαζί με διεισδυτικούς στοχασμούς.

Ο Αλέξανδρος Αρδαβάνης προέρχεται από το χώρο της ποίησης και έχουν δημοσιευτεί τέσσερις ποιητικές συλλογές του («Στο νοητό σύνορο των 160», Ίκαρος 2001, «Ως πρόσχημα καταλαλιάς», Μεταίχμιο 2003, «Ασφυκτιονία», Αλεξάνδρεια 2005, «Μην ψάξεις νήμα και ειρμό», Αλεξάνδρεια 2007). Όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος στο νέο του βιβλίο «Η λογοτεχνία είναι ίσως ένας τρόπος να κοιτάς τις κρυφές λεπτομέρειες της ζωής που ζαρώνουν σιωπηλές στο σκοτάδι...».

Η έκδοση «Θραύσματα και θροϊσματα» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) θα παρουσιαστεί στις 4 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας (ώρα: 18:30) με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Alapis. Για το πεζογράφημα του Αλέξανρου Αρδαβάνη θα μιλήσουν οι Κώστας Γ. Παπαγεωργίου (κριτικός λογοτεχνίας και ποιητής), Ελισάβετ Κοτζιά (κριτικός λογοτεχνίας), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν ο Νίκος Καραβέλος (ποιητής και δικηγόρος) και η ηθοποιός Ελένη Καλαρά.

Πληροφορίες: Παρουσίαση του βιβλίου «Θραύσματα και θροϊσματα» του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, στις 4 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη (αίθουσα Ν. Σκαλκώτα), ώρα 18:30, τηλ. 210-7282333

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...