Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Βραβείο Μπούκερ στον Χ. Τζέικομπσον

Το φετινό βραβείο Μαν Μπούκερ, η μεγαλύτερη διάκριση της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ήρθε στα χέρια του συγγραφέα Χάουαρντ Τζέικομπσον.
Ο Τζέικομπσον με το σατιρικό του μυθιστόρημα «The Finkler Question», υπερίσχυσε των υπόλοιπων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και ο Πίτερ Κάρεϊ, ο οποίος έχει ήδη παραλάβει 2 βραβεία Μπούκερ.
 «Πολύ αστείο και ταυτόχρονα πολύ έξυπνο, πολύ μελαγχολικό και φίνο», είπε για το βιβλίο ο πρόεδρος της επιτροπής, σερ  Άντριου Μόσιον.
To βιβλίο, που είναι το ενδέκατο μυθιστόρημα του συγγραφέα, διερευνά την εβραϊκή κουλτούρα μέσα από τις ζωές τριών φίλων. Οι δύο είναι Εβραίοι, ενώ ο τρίτος εύχεται να ήταν.
Ο 68χρονος Τζέικομπσον σχολίασε με χιούμορ το γεγονός ότι επί χρόνια έγραφε διάφορες ευχαριστήριες ομιλίες για όταν τον βραβεύσουν, που κατέληγαν στην αχρηστία. «Παρατήρησα ότι η γλώσσα μου σε αυτές τις ομιλίες γινόταν λιγότερο ευγενική, με την πάροδο των ετών. Ξεκινάς και θέλεις να κατηγορήσεις τους κριτές που σου έδωσαν το βραβείο, για όλα τα βραβεία που δεν σου έδωσαν. Δεν είναι όμως οι ίδιοι κριτές. Σήμερα, τους συγχωρώ όλους. Έκαναν απλώς τη δουλειά τους», είπε.
Το βραβείο Μαν Μπούκερ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...