Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ PHILIPPE BRUNET & Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ»

Συγκλονίστηκε το κοινό, από την «ανασυγκροτημένη προφορά» μουσικής ανάγνωσης - απόδοσης της Ιλιάδας,  από τον Καθηγητή Philippe Brunet,  που έπαιζε ταυτόχρονα την απολλώνια λύρα του!

Την εκδήλωσε λάμπρυνε η παρουσία του Γάλλου Πρέσβη κ. Jean Loup KUHN-DELFORGE. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο επιτετραμμένος της Μολδαβικής Πρεσβείας, Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και πολύς κόσμος.

Με εξαιρετική επιτυχία  έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ομήρου Ιλιάδα», σε μετάφραση στα Γαλλικά από τον Καθηγητή Philippe Brunet, Paris, Εκδόσεις, SEUIL, την Πέμπτη 23 Μαΐου, 19.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών - ΑΙΘΟΥΣΑ Gisèle VIVIER

 Ο Καθηγητής Philippe Brunet, έδωσε μια διάλεξη με θέμα «Η Ιλιάδα»  και διάβασε μουσκά  ένα απόσπασμα της Ιλιάδας, στα γαλλικά και αρχαία ελληνικά, με την Fantine Cavet –Radet, ηθοποιό, του αρχαιοελληνικού θεάτρου «Δημόδοκος».

Την εκδήλωσε κόσμησε  η παρουσία του Γάλλου Πρέσβη κ. Jean Loup KUHN-DELFORGE, ο οποίος αγαπά τον Όμηρο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολιτικοί, Καθηγητές, επιστήμονες φοιτητές, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης και πολύ πλήθος που γέμισε το αμφιθέατρο.
Μῆνιν ἄειδε θεὰ Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος
οὐλομένην, ἣ μυρί᾿ Ἀχαιοῖς ἄλγε᾿ ἔθηκε,
πολλὰς δ᾿ ἰφθίμους ψυχὰς Ἄϊδι προΐαψεν
ἡρώων, αὐτοὺς δὲ ἑλώρια τεῦχε κύνεσσιν
οἰωνοῖσί τε πᾶσι· Διὸς δ᾿ ἐτελείετο βουλή,
ἐξ οὗ δὴ τὰ πρῶτα διαστήτην ἐρίσαντε
Ἀτρεΐδης τε ἄναξ ἀνδρῶν καὶ δῖος Ἀχιλλεύς.
Tίς τ᾿ ἄρ σφωε θεῶν ἔριδι ξυνέηκε μάχεσθαι.

Ομιλητές :
Μαρία Τζανή, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Παμουκτσόγλου Αναστσία, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, τέως Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Βλαχάδη Μαρία, Λέκτορας, Πανεπιστημίου Κρήτης
Δημήτριος Κολιός, Διευθυντής του 5ου Γ. Λ. Ηλιούπολης, «Ευάγγελος Παπανούτσος», τον οποίο εκπροσώπησε η κ. Μοσχοβίτη Σταυρούλα
Αλέξανδρος Κοντοπάνος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Εφημερίδας
Στέλιος Βέης Καμναρόκος, Σύμβουλος, Ιδιαίτερο Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Καρόλου Παπούλια
Αναστάσιος Κουτσούκος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σορβόννης

Αποσπάσματα από την Ιλιάδα  διάβασαν με εκπληκτική απόδοση,  στα αρχαία, νέα  και γαλλικά, που συγκίνησε το κοινό, μαθητές  του 5ου Γενικού Λυκείου  Ηλιούπολης, «Ευάγγελος Παπανούτσος».

Αποσπάσματα από την Ιλιάδα, διάβασαν επίσης:  Παπαντωνίου Δημήτρης, Φιλόλογος, Σβετλάνα Βεργή, Δημοσιογράφος, Μαρία Κουτσούκου, Φιλόλογος, Αμαλία Χαλαστάνη, ηθοποιός, Παύλος Κατωπόδης, πρωταθλητής, ο Καθηγητής Philippe Brunet και άλλοι.
Τον Καθηγητή Philippe Brunet,  παρουσιάσε ο συγγραφέας- σκηνοθέτης Μπάμπης Πλαϊτάκης και ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος και  τίμησε  ο Πρόεδρος του Ομίλου Ουνέσκο Πειραιά και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.
Παρουσίαση προγράμματος: Σβετλάνα Βεργή, ανταποκρίτρια ξένου τύπου, Πρόεδρος της  Ένωσης Ελληνο-Μαλδαβικής Φιλίας,  «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
Το Μπουφέ ήταν προσφορά του Ομίλου ΞΥΝΗ
http://www.ifa.gr/images/stories/13c/phbrunet_invitation

Ο κ. Philippe Brunet  ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρέσβη, τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, τους επίσημους καλεσμένους, τον κ. Πρύτανη κ. Πελεγρίνη Θεοδόση, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Δ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων,  που του έδωσε την άδεια να επισκεφτεί την Επίδαυρο. Ο κ. Philippe Brunet  αποκάλυψε ότι στα σχέδιά του είναι να ανεβάσει τους «Βάκχες», στην Επίδαυρο πολύ σύντομα και ζήτησε την στήριξη του κοινού.
Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Μαρωνίτη για τα βραβείο που τιμήθηκε.
Η εκδήλωσε τελείωσε σε κλίμα ενθουσιασμού (ενώ πολλά μάτια δάκρυσαν από συγκίνηση) με ομαδική ανάγνωση των πρώτων στίχων της Ιλιάδας.
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Πρόεδρος Ελληνοδιεθνής ΜΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...