Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ομηρομυθεύματα - Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα


Η Ιλιάδα διεκτραγωδεί τον 10ο και τελευταίο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Η αφορμή του πολέμου αυτού, η αρπαγή της Ελένης, συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου από τον Πάρι, γιό του Πριάμου βασιλιά της Τροίας είναι γνωστή και εν πολλοίς αμφισβητούμενη, όμως εν προκειμένω δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Επιθυμία του  συγγραφέα είναι: Πρώτον, να παρουσιαστεί η Ιλιάδα με τρόπο εύληπτο, ευθυμογραφικό και έτσι αναγνώσιμο συγκριτικά ευχερέστερα από μια άρτια λογοτεχνική και επιστημονική μετάφραση, η οποία αναγκαστικά δεν εκφεύγει από μορφολογικής πλευράς του πρωτοτύπου.

Δεύτερον, να επισημανθεί η συνέχεια της φυλής, διότι είναι τόσα τα στοιχεία ομοιότητας και οι δυνατοί παραλληλισμοί ανάμεσα στον ομηρικό και στον σύγχρονο Έλληνα, που σχεδόν ωθούν στην υπογράμμισή τους.

Τρίτον, να γεννηθούν σκέψεις σχετικά με την αναλογία

των τότε διαδραματισθέντων στην Τροία με διάφορες κινήσεις και συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν και παρατηρούνται ακόμη στην ελληνική, μα και στη διεθνή πολιτική κονίστρα.

 «Το βιβλίο είναι μια υποδειγματική  μέθοδος να διαβάσει

κανείς την ελληνική ιστορία, ή την ελληνική μυθολογία με απόλαυση και με οικειότητα, αλλά και με κριτική  διάθεση και χιούμορ»

έγραψε ο δημοσιογράφος  Γιώργος Λακόπουλος

 Το εξώφυλλο κοσμεί ο πίνακας ‘Η ωραία Ελένη’ της Σοφίας Καλογεροπούλου.

Ο συγγραφέας:

     Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Διδάκτωρ της Νομικής και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανώτερο  στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημοσίευσε νομικές μελέτες και  άρθρα σε νομικά περιοδικά στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Υπήρξε συντονιστής  έκδοσης και ένας από τους συγγραφείς νομικής ερμηνείας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
     Το 1992 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του από τις εκδόσεις Γκοβόστη.
     Από την Εμπειρία Εκδοτική κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: ‘Ο ήλιος μπήκε από τη χαραμάδα’, ‘Έγκλημα στο Μέγαρο Μουσικής’, ‘Έρωτας καθολικώς’, ‘Μελάνι ανεξίτηλο’, καθώς και το λεύκωμα ‘Ορμυθοσκαλίσματα’. Η συνέχεια του λευκώματος αυτού είναι το βιβλίο με τίτλο ‘Μυθοπερπατήματα’. (εκδόσεις Περίπλους) Από τις εκδόσεις Fagotto κυκλοφορεί το ‘Πάσχα στην Κέρκυρα’.
     Από τις εκδόσεις Νέδα εκδόθηκε το 2010 το βιβλίο του ‘7 Φανταστικοί Διάλογοι- Διατρέχοντας την ιστορία μέσα από συζητήσεις’, αλλά και το βιβλίο λεύκωμα: ‘Αναζητώντας ελληνικό στοιχείο. Ταξίδια απ’ άκρη σ’ άκρη της γης’ το 2012.
     Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά ‘Διαβάζω’, ‘Ως3’ και το διαδικτυακό www.mediasoup.gr.

 Βιβλία του  Νάσου Χριστογιαννόπουλου παρόμοιας θεματολογίας:

Ορμυθοσκαλίσματα

Η Ελληνική Μυθολογία μεταφερμένη  στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σαράντα  ιστορίες, με θέμα την Κοσμογονία, τους Ολύμπιους θεούς και τους άθλους του ημίθεου Ηρακλή, παρουσιάζονται με σατιρική διάθεση και πλούσια  εικονογράφηση, για να μας θυμίσουν ό,τι έχουμε διδαχτεί παλιά και να καυτηριάσουν ό,τι ζούμε σήμερα. Στο βιβλίο δημοσιεύονται 40 κείμενα, (τα 20 πρώτα, σχεδόν αυτούσια, βρήκαν αρχικά στέγη στις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας «Απογευματινή») που πραγματεύονται την Κοσμογονία, τους Ολύμπιους Θεούς, καθώς και τη ζωή και τους άθλους του ημίθεου Ηρακλή. Όλα αυτά μεταφερμένα στη σύγχρονη πραγματικότητα και κοιταγμένα με χαμόγελο μέσα από ελαφρά παραμορφωτικό πρίσμα.

Μυθοπερπατήματα

Τα  ‘Μυθοπερπατήματα’ είναι η δεύτερη προσέγγιση του Νάσου Χριστογιαννόπουλου, μετά τα ‘Ορμυθοσκαλίσματα’, για να ξαναγραφτεί η ελληνική Μυθολογία με αναφορές στη σημερινή πραγματικότητα.
Τηρείται η καταγραφή όλων των μυθολογικών αναφορών, παρουσιασμένων με χιούμορ και προσιτών στο σύγχρονο αναγνώστη, με συνέπεια το βιβλίο να είναι ευανάγνωστο.
Διότι, αν ανατρέξει κανείς στην ελληνική μυθολογία, είναι σίγουρο πως θα βρει πρωταγωνιστικούς ρόλους, που όλο και κάποια σύγχρονα πρόσωπα θα θυμίζουν. Η εξουσία ανά τους αιώνες παρουσιάζει ομοιότητες στην άσκησή της, όπως κι οι εκπρόσωποί της μεταξύ τους.
Οι άντρες περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου με παρόμοιους χαρακτηρισμούς, όπως αν ζούσαν στις μέρες μας. Αλλά κι οι γυναικείες συμπεριφορές ανά τους αιώνες με κάποιες αποκλίσεις βέβαια, έρχονται, κατά περίπτωση, και συγκλίνουν.
 Τα 'Μυθοπερπατήματα' αναφέρονται στην 'Αργοναυτική εκστρατεία', στην εκστρατεία του Ιάσονος από την Ιωλκό στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου, για να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας, η οποία και εκφράζει αλληγορικά την ιστορική μεγάλη αποίκηση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.
Στέκεται επίσης στην εκστρατεία των 'Επτά επί Θήβαις', βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης.
Τέλος, υπάρχει το κεφάλαιο 'Θησέας', ο οποίος ήταν βασιλιάς της Αθήνας και ο πιο δημοφιλής ήρωας στην αρχαία Ελλάδα μετά τον Ηρακλή.


ISBN:  978-618-80631-1-2
Λιανική τιμή: 13 +ΦΠΑ
Σχήμα: 14x21. Σελ.: 280


Ξανθίππου 123, Παπάγου, 15669
Τηλ.: 210 6540170
Fax:  210 6540918
www.filntisi.gr
ekdoseis.filntisi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...