Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Στον ισραηλινό συγγραφέα Αμος Οζ απονεμήθηκε το βραβείο Φραντς Κάφκα

Στον ισραηλινό συγγραφέα Αμος Οζ, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες, απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο Φραντς Κάφκα για το 2013.

Το εν λόγω βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 10.000 δολαρίων (7.730 ευρώ), θα απονεμηθεί στον Οζ κατά τη διάρκεια τελετής στο δημαρχιακό μέγαρο της Πράγας στα τέλη Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Το ετήσιο λογοτεχνικό βραβείο απονέμεται - στη μνήμη του Φραντς Κάφκα – σε συγγραφείς «των οποίων το έργο έχει απήχηση στους αναγνώστες όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και θρησκειών».

Γεννημένος το 1939 στην Ιερουσαλήμ, ο Αμος Κλάουσνερ άλλαξε το πατρώνυμό του σε Οζ - λέξη που στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη, θάρρος».

Ανάμεσα στα γνωστά του έργα περιλαμβάνονται «Το Μαύρο Κουτί», «Ο Μιχαέλ μου», η «Νύχτα στο Τελ Κένταρ», «Η νύκτα του Συγγραφέα», «Η αρχή της Ιστορίας», «Η τέλεια γαλήνη», ενώ η «Ιστορία Αγάπης και Σκότους», το οποίο αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Αμος Οζ έχει υπογράψει επίσης περισσότερα από τα 450 άρθρα και δοκίμια. Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο Ισραήλ για την λογοτεχνία, το 2005 το βραβείο Γκαίτε, το 2007 το βραβείο του Πρίγκιπα της Αστούριας και το 2008 το βραβείο Χάινριχ Χάινε. Υπήρξε επίσης υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...