Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Ο Τσίπρας υπερ της ενιαίας τιμής του βιβλίου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και η βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου συναντήθηκαν με προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου και συζήτησαν για τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση για το βιβλίο. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ρέα Γαλανάκη, η Μάρω Δούκα, η Άλκη Ζέη, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Στέφανος Πατάκης, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με ανθρώπους από τον χώρο του βιβλίου, ανθρώπους με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό και στα γράμματα, οι οποίοι μας μετέφεραν τις ανησυχίες τους για τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης που καταστρέφει το βιβλίο.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει, δια στόματος Κωστή Χατζηδάκη, ότι προτίθεται να καταργήσει την ενιαία τιμή βιβλίου, ακολουθώντας τις υποδείξεις πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ. Η ενιαία τιμή βιβλίου ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Ποια λοιπόν η σπουδή εμείς να καταργήσουμε κάτι που ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη; Μήπως, στο όνομα ενός ακραίου ιδεοληπτικού νεοφιλελευθερισμού, θα πρέπει να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στον πολιτισμό μας;

Εκατοντάδες βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι που επιβιώνουν χάρη στην ενιαία τιμή βιβλίου θα κλείσουν, αν οι απαιτήσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ υλοποιηθούν. Η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα πλήξει μόνο τους εργαζόμενους στο βιβλίο. Θα πλήξει το ποιοτικό βιβλίο, την ανάγνωση και τη νέα παραγωγή. Θα πλήξει τελικά την ίδια τη γλώσσα, τη γραμματεία και τον πολιτισμό.

Από πλευράς μας, ενημερώσαμε ότι θα φέρουμε το ζήτημα εκ νέου στη Βουλή, με επίκαιρη επερώτηση που θα καταθέσει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξαρτήτως όμως της απόφασης που θα πάρει η κυβέρνηση, δεσμευτήκαμε ότι αν ο λαός, μας αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολιτισμού μας, των ανθρώπων του και θα επαναφέρουμε την ενιαία τιμή βιβλίου.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η γλώσσα, η συγγραφική παραγωγή, το ποιοτικό βιβλίο, ο πολιτισμός, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανέναν δανειστή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...