Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Τα "ταξίδια" του Στέλιου Μάινα

Και συγγραφέας ο Στέλιος Μάινας! Ομως ο ίδιος αποποιείται αυτό τον τίτλο, αφού ο κύριος τρόπος με τον οποίο εκφράζεται είναι η υποκριτική. Τιμονιέρης στη Σπιναλόγκα, στο μάτι του κυκλώνα ύστερα από τον ξυλοδαρμό που υπέστη από αλλοδαπούς στη γειτονιά του στην πλατεία Βικτωρίας, επιστρέφει με το βιβλίο του «Τα φαινόμενα απατούν». Ο Στέλιος Μάινας δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να δημιουργεί. Πηγή έμπνευσής του αποτελεί πάντα η ίδια η ζωή και οι άνθρωποί της.

Ο πρωταγωνιστής μίλησε αποκλειστικά στην «Espressο» λίγο πριν από την επίσημη παρουσίαση της συγγραφικής του δουλειάς, που βγήκε από βαθιά ανάγκη του και τη χαρακτήρισε «αποσπάσματα από μικρά ταξίδια ή ταξίδια ενός ηθοποιού που θα ήθελε να είναι θαλασσοπόρος». Πρόκειται για μικρά διηγήματα 500 έως 700 λέξεων το καθένα για καταστάσεις και ανθρώπους «που διαφεύγουν της προσοχής μας από την καθημερινότητα».

Για τους ήρωες των ιστοριών του έχει να πει: «Είναι σαράντα. Ανάμεσά τους είναι ένας κλόουν στο Διάστημα, το λουλούδι της Παναγίας, ένας ευτραφής καλός άνθρωπος, μια Βουλγάρα στριπτιζέζ, τα παιδιά που διαγωνίζονται στο κολύμπι στο νησί, ο Βαν Γκογκ, ένας μηχανικός στα καράβια, κόντρες μοτοσικλετιστών στην εθνική οδό. Είναι, ας πούμε, εικόνες της καθημερινότητας διαθλασμένες μέσα από μια γωνιώδη ματιά».

Σε ερώτησή μας αν μπορούν αυτές οι ιστορίες να μεταφέρονται στο θέατρο ή στο σινεμά διευκρίνισε: «Στον κινηματογράφο, και μπορεί να γίνουν ταινιάκια με μικρές ιστοριούλες με αρχή, μέση και τέλος».

Η αποδοχή του συγγραφέα Μάινα ήταν θεαματική, αλλά ο ίδιος δεν θέλει με τίποτα να επωμιστεί αυτό τον τίτλο: «Δεν είμαι συγγραφέας. Είμαι ένας επισκέπτης της γραφής. Δεν μου αρέσει η αρμένικη βίζιτα, γι’ αυτό πίνω ένα καφεδάκι ελληνικό, ένα γλυκό του κουταλιού και έξω από την πόρτα. Είναι θράσος να αυτοαποκαλείται κάποιος σαν κι εμένα συγγραφέας, έχοντας γράψει μερικές ιστοριούλες. Είναι θέμα να καταλαβαίνεις ποιος είσαι. Είμαι αναγνώστης. Η γραφή μου δίνει την εικόνα των ανθρώπων που ζουν τον πυρετό και ζούνε με πυρετό ακόμα κι όταν γράφουν».
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...