Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: «Θησαυρός» ανακαλύφθηκε στο ΑΠΘ

Ένας "θησαυρός" που εδώ και οχτώ χρόνια θεωρούνταν χαμένος επέστρεψε στη βάση του: ένα μεγάλης ιστορικής αξίας βιβλίο που είχε κλαπεί το 2003, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) βρέθηκε τη Δευτέρα στα σκαλιά του 7ου ορόφου του κτιρίου Διοίκησης "Κ.Καραθεοδωρή".
Το βιβλίο κλάπηκε από τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
"Πρόκειται για μια αριθμημένη έκδοση με 200 αντίτυπα, του 1892. Τότε οι ειδικοί που το αποτίμησαν είπαν ότι η χρηματική του αξία κυμαίνονταν από 10.000 με 15.000 δολάρια", τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλης Μέντζος.
Πρόκειται για το έργο Gerchichte und Denkmaeler des byzantinischen Emails (Ιστορία και Μνημεία των Βυζαντινών Σμάλτων) του N.Kondakow, που εκδόθηκε το 1892 στη Φρανκφούρτη.
"Είναι ένα δερματόδετο βιβλίο με ανάγλυφο εξώφυλλο και δέσιμο πολυτελείας", πρόσθεσε ο καθηγητής.
"Τότε, το βιβλίο φυλάσσονταν σε κλειδωμένη βιβλιοθήκη της οποίας οι διαρρήκτες έσπασαν τη βιτρίνα και μαζί με διάφορα άλλα αντικείμενα πήραν και το συγκεκριμένο βιβλίο", επεσήμανε ο κ.Μέντζος.
"Οι νόμοι πλέον για την πολιτιστική κληρονομιά έχουν γίνει πολύ αυστηροί και δεδομένου ότι στο εν λόγω θέμα ενεπλάκη και η Ιντερπολ, εκτιμώ ότι η διακίνηση του βιβλίου θα πρέπει να ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη. Παρόλα αυτά, είναι μια πράξη που επικροτείται, γιατί όποιος και αν ήταν ο δράστης, επέλεξε να το επιστρέψει αντί να το καταστρέψει", υπογράμμισε ο καθηγητής.

Το βιβλίο βρήκε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ΑΠΘ, Δέσπω Λιάλιου, η οποία χαρακτήρισε την πράξη επιστροφής αξιέπαινη και τόνισε ότι "στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ελπίδα για το πανεπιστήμιο και την Ελλάδα είναι οι νέοι, που όταν βλέπουν παραδείγματα φωτισμένων δασκάλων λειτουργούν και οι ίδιοι με πνεύμα δημιουργικό". 
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...