Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πέθανε ο Χόρχε Σεμπρούν

Ο σπουδαίος Ισπανός συγγραφέας Χορχέ Σεμπρούν, πέθανε χθες Τρίτη, σε ηλικία 88 ετών, όπως ανακοίνωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Ο συνδημιουργός του σεναρίου της ταινίας του Κώστα Γαβρά "Ζ", συγγραφέας περίπου 15 βιβλίων, μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα στη συγγραφή και την πολιτική δράση. Ο Χορχέ Σεμπρούν που υπήρξε υπουργός Πολιτισμού στην Ισπανία του Φελίπε Γκονζάλες, γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1923 και από το 1939 έζησε στο Παρίσι. Διετέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος , έδρασε κατά του καθεστώτος του Φράνκο, πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των ναζί, φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ και υποστήριξε τις πολιτικές αριστερές ιδέες του.

Από το 1964, χρονιά που τον έθεσε εκτός ΙΚΚ, αφιερώθηκε στο συγγραφικό του έργο, αντλώντας συχνά την έμπνευση του από τις εμπειρίες του, (το βιβλίο του "Η γραφή ή η ζωή" έχει ως αφετηρία τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ), την ιστορία και το βαθύ ερώτημα που τον απασχολούσε: τη μνήμη. Στο έργο του συμπεριλαμβάνονται και σενάρια, σκηνοθετημένα από σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Αλέν Ρενέ.

Πολυβραβευμένος και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ από το 1986, έγραψε μεταξύ άλλων "Τα σανδάλια", το "Είκοσι χρόνια και μία μέρα", το "Ο νεκρός μας χρειάζεται", το "Τι ωραία Κυριακή!", την "Επιστροφή του Νετσάγιεφ" και φυσικά, "Το μεγάλο ταξίδι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...