Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

"Διεθνείς Συναντήσεις Συγγραφέων" στο Βελιγράδι και σε άλλες σερβικές πόλεις


Περισσότεροι από τριάντα δημιουργοί από 20 χώρες συμμετέχουν στις «Διεθνείς συναντήσεις συγγραφέων» που διοργανώνονται στο Βελιγράδι και σε άλλες... σερβικές πόλεις από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου από την Ένωση Λογοτεχνών Σερβίας.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η συμβολή στην άρση των φραγμών που επιβλήθηκαν στα σύνορα μεταξύ κρατών και ανθρώπων και ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους από την περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Σερβίας, Ράντομιρ Άντριτς.

«Την εποχή των μεγάλων τεχνικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, τα εμπόδια στους δεσμούς υπάρχουν ακόμη και μπορώ να πω ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι ευκαιρία για ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση», ανέφερε ο κ. Άντριτς.

Στις «Διεθνείς Συναντήσεις Συγγραφέων» που διοργανώνονται για 48η συνεχή χρονιά μετέχουν συγγραφείς από χώρες της νοτιανατολικής Ευρώπης και από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ιταλία την Τουρκία και την Ιταλία.

«Οι επιβαλλόμενοι φραγμοί μεταξύ κρατών και ανθρώπων εξυπηρετούν περισσότερο εθνικιστικά συμφέροντα και την πολιτική της απομόνωσης», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πολλά δυσάρεστα γεγονότα, ίσως να μην συνέβαιναν, αν νωρίτερα επενδύαμε στον πολιτισμό και επικεντρώναμε την προσοχή σε αυτόν».

Σε τέτοιου είδους συναντήσεις ψάχνουμε δρόμους συμφιλίωσης, αν και εμείς οι συγγραφείς δεν συγκρουστήκαμε ποτέ, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το κράτος πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά σε ανάλογες εκδηλώσεις, ώστε να αλλάξει η εικόνα της Σερβίας και οι Σέρβοι συγγραφείς και ο πολιτισμός να έχουν εντονότερη παρουσία στον κόσμο.

«Δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται ο πολιτισμός και η λογοτεχνία. Χωρίς τη λογοτεχνία δεν υπάρχει ελευθερία και χωρίς την ελευθερία δεν υπάρχει αλλαγή», ανέφερε.

Οι συμμετέχοντες στις Διεθνείς Συναντήσεις θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν πόλεις της Σερβίας και θα συναντηθούν για την τελετή απονομής των βραβείων στην κωμόπολη Μρτσάγιεβτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...