Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Όλοι αγάπησαν τους "Λαθρέμπορους της Ιστορίας" του Γ. Τσούκαλη


Κατάμεστη η αίθουσα που έγινε η παρουίαση
Το βιβλίο «Λαθρέμποροι ιστορίας»  του Γιώργου Τσούκαλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη παρουσιάστηκε ενωπιον εκατοντάδων προσκεκλημένων που παραβρέθηκαν στο κατάμεστο ίδρυμα Θεοχαράκη.

Στις σελίδες του πρώτου βιβλίου του ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής αποκαλύπτει το παρασκήνιο των σύνθετων ερευνών που χρειάστηκαν για τη διαλεύκανση σοβαρών υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας, όπως η κλοπή των αρχαίων από το μουσείο της Κορίνθου το 1990.

Τσούκαλης,Μανουσάκης και Γεροντόπουλος
«Δεν αποτελεί μια απλή περιγραφή των ερευνών μου τα τελευταία είκοσι χρόνια προκειμένου να εντοπιστούν και να επιστραφούν σημαντικές αρχαιότητες ή χαμένα έργα τέχνης. Δεν είναι μόνο η καταγραφή προσπαθειών κινδύνων, κόπων, αγώνων, αγωνιώ , στιγμών απογοητεύσεων και μεγάλων χαρών για να επιτευχθεί αυτός ο σημαντικός σκοπός. Δεν είναι μόνο παρασκήνιο αστυνομικών και διωκτικών ερευνών. Είναι ουσιαστικά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ζωής μου. Σε αυτό αφοσιώθηκα και έδωσα πολλά» επισήμανε ο Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι «η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους και είναι εξίσου σημαντική όπως η εδαφικά ακεραιότητα της χώρας μας».

Γιώργος και Μαργαρίτα Τσούκαλη και Δημήτρης Τσούκαλης
Στην παρουσίαση του βιβλίου, ο Αθανάσιος Καφίρης, αντιεισαγγελέας ε.τ. του Αρείου Πάγου, χαρακτήρισε την αρχαιοκαπηλία, μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και την παιδοφιλία, «τα τρία ειδεχθέστερα εγκλήματα», τονίζοντας ότι «το βιβλίο γράφτηκε από έναν άνθρωπο με πάθος για την προστασία της πατρογονικής μας κληρονομιάς, με πείσμα να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για την ανεύρεση και τον επαναπατρισμό αρχαίων αντικειμένων».

Μπαφατάκη, Τσούκαλης και Αυτιάς
«Η ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του κ. Τσούκαλη, στο χώρο των ερευνών σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας από τα τέλη της δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα, που απέδωσε στο ελληνικό κράτος και την κοινωνία πολλούς πολιτιστικούς θησαυρούς» τόνισε ο Ιωάννης Ραχωβίτσας, στρατηγός ε.α. της ΕΛΑΣ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το βιβλίο θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον κάθε φανατικού αναγνώστη αστυνομικών ιστοριών».
«Δεν πρόκειται μόνο για μια γλαφυρή περιγραφή των περιπετειών του κ. Τσούκαλη σε έναν τόσο σημαντικό τομέα της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και ένα αρχείο μελέτης για την εξέλιξη του εγκλήματος σε αυτό τον τομέα» είπε χαρακτηριστικά  ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.

Μπαφατάκη και Μανουσάκης
Μαζί με τον Μανούσο  Μανουσάκη όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός σχεδιάζουν την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου.

«Είναι μια υπόθεση  πολιτιστικής αφύπνισης και ενημέρωσης των Ελλήνων για τον απύθμενο χωροχρόνο των αρχαιοτήτων μας. Είναι μια καταπληκτική διατριβή για την αρχαιοκαπηλία, με εμπεριστατωμένη έρευνα και στατιστικά στοιχεία» επισήμανε η επικοινωνιολόγος-αρχαιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, τον οποίο ο Γιώργος Τσούκαλης ευχαρίστησε για την πολύτιμη συνεργασία του κατά τη συγγραφή του βιβλίου.

Μεταξύ των επώνυμων που έδωσαν το παρόν στην παρυσίαση  του βιβλίου ήταν ο Άκης Γεροντόπουλος, βουλευτής ΝΔ, ο Γιάννης Αμοιρίδης, βουλευτής ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Κωστόπουλος, πρώην βουλευτής, ο Τέλης Μιμής, π.βουλευτής, ο Δημήτρης Παπαναγιώτου, ταξίαρχος – διοικητής τροχαίας Αττικής, o Γιώργος Τσεκούρας, σταρτηγός, ο Γιάννης Καλαντζής, επίτιμος αρχηγός Πυροσβεστικής, ο Νικόλαος Δαβίλας, στρατηγός, ο  έξαρχος αρχιμανδρίτης Δαμιανός , εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο Αντώνης Φούσσας, πρώην υπουργός, ο Δημήτρης Σταμάτης, πρώην βουλευτής, ο Σταύρος Σταυρόπουλος, διοικητής του τμήματος Ανθρωποκτονιών, ο Μιχάλης Στρουμπούλης, πρόεδρος του Χατζηκυριάκειου ιδρύματος, ο Λεωνίδας Κόκκας, πρώην Ολυμπιονίκης, ο Γιάννης Μπάρδης, γλύπτης, ο Θεόφιλος Βανδώρος, ηθοποιός, αρκετοί ανώτατοι δικαστικοί, στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, γνωστοί επιχειρηματίες, δικηγόροι, εκδότες, συγγραφείς, εικαστικοί, αρχαιολόγοι, και αρκετοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ όπως ο Γιώργος Αυτιάς και η Μάγδα Τσέγκου, απο τον Σκαϊ, η Ελένη Τσαγκά, απο το Star, η Γεωργία Σιδέρη, η Τίνα Σγουροπούλου, ο Δημήτρης Στάμου, ο Κώστας Μαρδάς, ο Σπύρος Τρίψας, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ κ.α.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...