Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η νεοζηλανδέζα συγγραφέας Έλινορ Κάτον τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ

H νεώτερη λογοτέχνιδα που τιμάται με το βραβείο αυτό, ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο


Η νεοζηλανδέζα συγγραφέας Έλινορ Κάτον τιμήθηκε χθες στο Λονδίνο με το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker Prize για το μυθιστόρημά της "The Luminaries" και έγινε έτσι η νεώτερη λογοτέχνιδα που τιμάται με το βραβείο αυτό, ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο.

Το βραβείο απονεμήθηκε στην 28χρονη Κάτον στη διάρκεια τελετής στο Λονδίνο. Είναι ο δεύτερος συγγραφέας από τη Νέα Ζηλανδία που τιμάται με το βραβείο αυτό, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο για ένα μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα από συγγραφέα της Κοινοπολιτείας, από την Ιρλανδία ως τη Ζιμπάμπουε.

Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες του Ουόλτερ Μούντι, ο οποίος επεδίωξε να κάνει περιουσία στη διάρκεια της αναζήτησης χρυσού στη Νέα Ζηλανδία, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, ο Ρόμπερτ Μακφάρλαν, χαρακτήρισε "υπέροχο" το 832σέλιδο μυθιστόρημα, το οποίο είναι το μακροσκελέστερο που έχει ποτέ τιμηθεί με το βραβείο Μπούκερ.

"The Luminaries είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα", δήλωσε. "Εντυπωσιακό χάρη στη δομική πολυπλοκότητά του, συναρπαστικό χάρη στον τρόπο αφήγησης και μαγικό χάρη στην αναφορά του σ' ένα κόσμο απληστίας'.

"Η ωριμότητα αυτού του έργου είναι παρούσα σε κάθε φράση, αληθινά σε κάθε φράση", πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι χαρακτήρισε "αληθινά εξαιρετική" τη βράβευση της Κάτον. "Είναι μια παγκόσμια επιτυχία εξόχως σημαντική για ένα Νεοζηλανδό", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας των 4,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με τον εκδότη της νεαρής συγγραφέα, τον Φέργκους Μπάροουμαν του εκδοτικού οίκου Victoria University Press, η βράβευση αυτή θα προωθήσει τη νεοζηλανδέζικη λογοτεχνία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...