Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Με ρεμπέτικα και αναγνώσεις των «ανόσιων» έργων του τα 10χρονα από το θάνατο του Ηλία Πετρόπουλου [βίντεο]

«Ο Πετρόπουλος είναι ένα δέντρο δίχως καρπούς. Όπως ο Κάλβος, είναι βασικά αυτοδίδακτος και δίχως γνήσιους απογόνους. Πολλοί παίρνουμε κάποια στοιχεία ή τμήμα της μεθόδου του, κανείς όμως δεν μπορεί να τον συνεχίσει πλήρως. Κανένας άλλος δεν γράφει, δεν μπορεί να γράψει έτσι.

Είναι από μόνος του ένας λαογραφικός - ποιητικός κλάδος, που με το θάνατό του τελειώνει. Έργα του θα συνεχίσουν να έρχονται στο φως, τα παλιά θα επανεκδίδονται. Αλλά γνήσιοι επίγονοι γιοκ. Μ' αυτή την έννοια, αποτελεί μια έντονη μεν, αλλά θνησιγενή ανανέωση της λαογραφίας μας».

Τα παραπάνω λόγια αποτελούν απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του Δημήτρη Φύσσα στην Athens Voice με τίτλο: «Ηλίας Πετρόπουλος (1928-2003): Ο λαογράφος του άστεως».

Ένα κείμενο για μία από τις ιδιάζουσες περιπτώσεις Έλληνα του 20ου αιώνα, τον εξόριστο στο Παρίσι ανθρωπογεωγράφο Ηλία Πετρόπουλο που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη των απόκληρων, χασισοπότηδων, ρεμπετών, κλεφτών, πορνών, μπορντέλων, μηδενιστών, αναρχικών, αντι-πατριωτών, απάτριδων, μυστακιοφόρων, συφιλιάρηδων μαχαιροβγαλτών και άλλων περιθωριακών ποιητικών υπάρξεων της κοινωνίας (διαβάστε παλαιότερο δημοσίευμα του iefimerida για τον Πετρόπουλο).

Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην εφημερίδα Μεσημβρινή.

Πρωτοεμφανίστηκε ως κριτικός τέχνης στα περιοδικά Διαγώνιος και Ζυγός. Το πλούσιο συγγραφικό έργο του Ηλία Πετρόπουλου από μόνο του αποτελεί μάρτυρα της πολυπραγμοσύνης του.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από σαράντα βιβλία με θέματα που αφορούν τα ρεμπέτικα τραγούδια, τον "υπόκοσμο", τη λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή τέχνη, την ιστορία της Θεσσαλονίκης, την επίδραση των τούρκικων παραδόσεων στις ελληνικές.

Η μελέτη του για τα Ρεμπέτικα Τραγούδια πρωτοδημοσιεύτηκε το 1968 χωρίς την άδεια της ελληνικής λογοκρισίας, γεγονός για το οποίο καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση. Η εκτενής εισαγωγή, οι πλούσιες υποσημειώσεις και το ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό αποτελούν αστείρευτη πηγή πληροφοριών για τον "υπόκοσμο" της ελληνικής κοινωνίας.

Την πρώτη καταδίκη ακολούθησαν άλλες δύο, η μία το 1972 για τη δημοσίευση του ποιήματος Σώμα, ενώ η τελευταία το 1980 αφορούσε την έκδοση του βιβλίου Εγχειρίδιον του Καλού Κλέφτη.

Τα δεκάχρονα από το θάνατό του θα εορταστούν την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, στις 8.00 μ.μ. στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 και Πανεπιστημίου, Αθήνα).

Αποσπάσματα από τα βιβλία του θα διαβάσουν οι:

Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Μοσχίδης, Πόπη Μοσκώφ,
Κώστας Μποσταντζόγλου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος,
Τέος Ρόμβος, Ελπίδα Σκούφαλου, Έφη Τσαπαρέλη
και άλλοι φίλοι του.

Ρεμπέτικα θα παίξουν και θα τραγουδήσουν:

Δημήτρης Χατζής (κιθάρα, τραγούδι)
Γιώργος Οικονόμου (μπουζούκι, τραγούδι)
Ειρήνη Λιοκουκουδάκη (τραγούδι, κρουστά)

Για τους μη γνωρίζοντες, ακολουθεί ολόκληρο το ντοκιμαντέρ αφίερωμα στον Ηλία Πετρόπουλο με τίτλο «Ένας κόσμος υπόγειος»:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...