Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο ζωγράφος, μεταφραστής και λογοτέχνης, Κάρολος Τσίζεκ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της καλλιτεχνικής παραγωγής της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης.


Τσέχος στην καταγωγή ο Κάρολος Τσίζεκ, ζούσε στη Θεσσαλονίκη από το 1929. Δημιούργησε και υποστήριξε με την εκδοτική και εκθεσιακή του δραστηριότητα την καλλιτεχνική ζωή της πόλης ως συνεργάτης του περιοδικού Κοχλίας, της αίθουσας τέχνης και του περιοδικού «Διαγώνιος» του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.


«Ο θάνατος του Κάρολου Τσίζεκ, προσωπικού μου αγαπημένου φίλου και συνεργάτη επί 60 συνεχή χρόνια με κατατάραξε. Υπήρξε σαφώς ανώτερός μου και αφοσιωμένος φίλος και συνεργάτης. Έχω μόνο καλά και σπουδαία λόγια να πω γι αυτόν» δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε πρόσφατη εκδήλωση με αφορμή έκθεση - αφιέρωμα στο δημιουργό Κάρολο Τσίζεκ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εξήρε την πνευματικότητά του, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολυγλωσσία του (μιλούσε Ρώσικα, Τσέχικα, Σλοβακικά, Ιταλικά και άψογα Ελληνικά και μετέφραζε απ’ αυτές τις γλώσσες).

Ο Κάρολος Τσίζεκ γεννήθηκε στην Μπρέσια της Ιταλίας το 1922. Το 1929 η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος φοίτησε στο ιταλικό λύκειο της πόλης. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία στο ΑΠΘ. Από το 1961 έως το 1988 δίδαξε στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Το Ιταλικό κράτος του απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις «Μedaglia di Βenemerenza Culturale» και «Οrdine di Cavaliere al Merito», το 1960 και το 2000 αντίστοιχα.

Το 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, ενώ το 2007 τιμήθηκε με το «ΕΒΓΕ Συνολικής προσφοράς στη Γραφιστική 2007».

Ως ζωγράφος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1944. Διοργάνωσε ατομικές εκθέσεις ενώ συμμετείχε και στις ομαδικές εκθέσεις της «Διαγωνίου». Το ζωγραφικό του έργο περιλαμβάνει σχέδια, μονοτυπίες και κολάζ.

Μέρος του έργου βρίσκεται έπειτα από δική του δωρεά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 15:45 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου.

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον θάνατο του Κάρολου Τσίζεκ.


O Kάρολος Τσίζεκ έζησε από ηλικία επτά ετών στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε, και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη που τον διαμόρφωσε. Ήδη από το 1945, στα είκοσι τρία του χρόνια υπήρξε βασικός συνεργάτης του ιστορικού περιοδικού Κοχλίας, ενώ αργότερα ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια του θρυλικού περιοδικού Διαγώνιος, γεγονός που σηματοδότησε την απαρχή της λαμπρής του πορείας στην επιμέλεια εκδόσεων. Ζωγράφος, γραφίστας, μεταφραστής, ποιητής και πεζογράφος, βραβεύτηκε από το τσεχικό κράτος για το μεταφραστικό του έργο και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του ιταλικού τμήματος του ΑΠΘ. Ο Κάρολος Τσίζεκ, ο οποίος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και έχοντας επάξια κατακτήσει μία θέση στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...