Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

«Αιγές - Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων» από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Από δεξιά προς τα αριστερά Ο καθηγητής κ. Κώστας Γαβρόγλου, Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η κ. Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων ΟΛΚΟΣ, ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η κ. Αγγελική Κοτταρίδη, συγγραφέας και ο κ. Σωκράτης Μαυρομμάτης φωτογράφος, από συνάντηση των συντελεστών του τόμου που πραγματοποιήθηκε στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα.
Προθάλαμο στις Αιγές, την αρχαία πόλη στο χώρο της σημερινής Βεργίνας, αποτελεί ο νέος αφιερωματικός τόμος που έρχεται να προστεθεί στην πολύτομη εκδοτική σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων». Οι σελίδες του τόμου με τίτλο «Αιγές: η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων», που υλοποιήθηκε με την επιμέλεια και αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, φέρνουν τον αναγνώστη-επισκέπτη σε επαφή με αναπάντεχες εικόνες και δημιουργήματα που απηχούν ακόμα και στις μέρες μας το μακρινό, μεγαλόπρεπο παρελθόν τους.


Όπως αναφέρει η συγγραφέας του τόμου και προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κυρία Αγγελική Κοτταρίδη: «Τα ευρήματα των Αιγών, της πόλης που ύστερα από αλλεπάλληλες καταστροφές ξεχάστηκε στη σκόνη των αιώνων, όχι μόνο ξανάδωσαν στη βασιλική μητρόπολη όνομα και ταυτότητα, αλλά μας κάνουν να ξαναγράψουμε την ιστορία της Μακεδονίας και όχι μόνον: οι ανακαλύψεις των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική μετεξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β΄ και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου.»

Στους συμβολισμούς του ιδιαίτερου τόπου των Αιγών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κυρία Μαριάννα Λάτση στον πρόλογο του βιβλίου: «Οι Αιγές είναι ένας τόπος που ακτινοβολεί αισιοδοξία. Ο πρώτος λόγος, περισσότερο προφανής, είναι ότι αποχωρώντας από τον τύμβο-μουσείο ο επισκέπτης αναδύεται ξανά στο φως της ημέρας, εξοικειωμένος όμως, ίσως για πρώτη φορά, με την ιδέα της αιωνιότητας. Ο δεύτερος, και βαθύτερος, λόγος είναι ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί την εγγενή εξωστρέφεια της φυλής μας θαυμάζοντας τα επιτεύγματα ανθρώπων που είχαν στην αρχαιότητα μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σημερινών ανθρώπων που, με επιμονή και απόλυτη αίσθηση ευθύνης, μέρα με τη μέρα δημιουργούν έναν πυρήνα πολιτισμού, μελέτης και προβολής, όμοιος του οποίου δεν υπάρχει πουθενά.»

Ο τόμος δεν διατίθεται στο εμπόριο, ωστόσο εκατοντάδες αντίτυπα του θα αποσταλούν από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, ιδρύματα και φορείς πολιτισμού της Ελλάδας και του εξωτερικού, στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και σε όλες τις κατά τόπους Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επιπλέον, ο νέος τόμος της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», όπως και όλοι οι προηγούμενοι, είναι προσβάσιμος σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.latsis-foundation.org.
Προηγούμενοι τόμοι του εκδοτικού προγράμματος «Ο Κύκλος των Μουσείων»

2012: «Σάμος: Τα αρχαιολογικά μουσεία»
2011: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας»
2010: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών»
2009: «Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο»
2008: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας»
2007: «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο»
2006: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών»
2005: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»
2004: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης»
2003: «Δήλος»
2002 «Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο»
2001: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς»
1998: «Το Μουσείο Ακροπόλεως»
1997: «Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη»

Όλοι οι τόμοι, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, είναι διαθέσιμοι μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στον ιστότοπο www.latsis-foundation.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...