Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η Διάσωση: Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Εκδόσεις Καπόν διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Η Διάσωση: Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής, των Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).


Το βιβλίο των Λάμψα και Σιμπή προσφέρει μια νέα αφήγηση για τον διωγμό και τη διάσωση των Εβραίων στο Γ´ Ράιχ, που ανατρέπει στερεότυπα και μύθους. Μεταξύ 1939 και 1943, εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι εγκλωβίστηκαν σε περισσότερα από 400 γκέτο στα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι το καλοκαίρι του 1944, όλα τα γκέτο είχαν εκκενωθεί και οι περισσότεροι κρατούμενοι εξοντωθεί.


Πότε έμαθε ο κόσμος για τη γενοκτονία που βρισκόταν σε εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης; Τι έκαναν οι Σύμμαχοι για να σταματήσουν τη σφαγή; Γιατί η εβραϊκή ηγεσία στην Παλαιστίνη άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει; Υπήρξε εβραϊκή αντίσταση; Γιατί σώθηκαν οι Εβραίοι που είχαν συγκεντρωθεί στην Αθήνα; Ποιοι οργάνωσαν την επιχείρηση διάσωσης στο Αιγαίο; Αυτά και άλλα ερωτήματα, απαντιούνται στο βιβλίο.

Η Καρίνα Λάμψα γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε την École Internationale της Γενεύης και σπούδασε Ιστορία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόννης. Δημοσιογράφος με ειδικότητα στο διπλωματικό ρεπορτάζ, έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά κι έχει μεταφράσει πολλά λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία. Μαζί με τον Ιακώβ Σιμπή, έγραψε το βιβλίο Η Ζωή απ’ την αρχή – Η μετανάστευση των Ελλήνων Εβραίων στην Παλαιστίνη (Εκδ. Αλεξάνδρεια, 2010).

Ο Ιακώβ Σιμπή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Εβραϊκή και Κλασική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και δίδαξε Εβραϊκή Ιστορία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες για τους Εβραίους στην Ελλάδα και μια ανθολογία ισραηλινής ποίησης. Έχει μεταφράσει από τα εβραϊκά μεγάλους ισραηλινούς συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Άμος Οζ και o Νταβίντ Γκρόσμαν.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Ραφαήλ Μωϋσής (Αντιπρόεδρος ΙΟΒΕ), Ανδρέας Πανταζόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ) και οι συγγραφείς. Συντονίζει ο Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...