Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σόνια Ζαχαράτου: Η Ρόδινη στάχτη

Το ιστορικό αφήγημα της Σόνιας Ζαχαράτου «ΡΟΔΙΝΗ ΣΤΑΧΤΗ –Μαρία Θηρεσία Καρλότα» εκδόσεις Εξάντας, θα παρουσιάσουν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, οι:
  • Πέπη Ρηγοπούλου, ιστορικός τέχνης, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Γιώργος Μιχαηλίδης, σκηνοθέτης, συγγραφέας
  • Ηλίας Βλάχος, ψυχίατρος, ομαδικός αναλυτής
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Μουσικές στιγμές του 18ου αιώνα θα ερμηνεύσει το Duo Arioso:
  • Σοφία Μαυρογενίδου, φλάουτο
  • Αριστείδης Χατζησταύρου, κλασική κιθάρα
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ..
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 –είσοδος ελεύθερη

Παρίσι, Βερσαλλίες, Αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας. Το πρωτότοκο παιδί τους, που φθάνει στη ζωή μια δεκαετία πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, είναι ένα μικροκαμωμένο και ευαίσθητο κορίτσι. Το όνομά του: Μαρία Θηρεσία Καρλότα. Η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει μέσα στα μυθώδη πλούτη των πλέον πολυτελών ανακτόρων της Ευρώπης και στην απατηλή βεβαιότητα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι παρά μόνον αυτή, παρά μόνον έτσι: ένα παραμύθι.

Η Επανάσταση όμως διαλύει όλα τα δεδομένα, και η λαιμητόμος, τοποθετημένη στην καρδιά της αιματοβαμμένης πόλης, απλώνει τη φρίκη και σπέρνει τον πανικό. Η βασιλική οικογένεια, μετά από διωγμούς, εξευτελισμούς και περιπέτειες, φυλακίζεται. Ο εφιάλτης καραδοκεί, οι σκληροπυρηνικοί επαναστάτες επικρατούν και οι βασιλείς δεν γλιτώνουν το λεπίδι.

Η έφηβη Μαρία Θηρεσία, από την πρώτη ημέρα της φυλάκισής τους, γράφει ημερολόγιο. Γράφει αναπολώντας τα ανέφελα παιδικά της χρόνια και καταγράφει, συγχρόνως, όσα συμβαίνουν γύρω της, μέσα από τη δική της τρομοκρατημένη ματιά.

Ένα ιστορικό αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο, ένα μυθιστόρημα πολιτικό που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έως και τις αρχές του 18ου αιώνα. Βασίζεται στα γεγονότα της εποχής, με τον άνεμο του Διαφωτισμού να σαρώνει όλη την Ευρώπη, με τον γαλλικό λαό σύσσωμο στις επάλξεις, με τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώ-που ν’ αλλάζει τη θέση του πάνω στη γη, αλλά και με την περίοδο της Τρομοκρατίας ν’ αμαυρώνει τις ελπιδοφόρες σελίδες μιας συγκλονιστικής Επανάστασης...

* * *
Η Σόνια Ζαχαράτου είναι δημοσιογράφος.

Η Ρόδινη στάχτη είναι το τρίτο βιβλίο της. Έχουν προηγηθεί τα Πανσέληνος παρά κάτι (πεζοποιήματα, Αστάρτη 1989) και Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μία ημέρα) (μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα 2009). Πρόσφατα μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό που οργάνωσε η Asociación Cultural Helenica «Nostos» στην Αργεντινή.

ISBN: 978-960-256-701-2

Σελ.: 240. Τιμή: 14,00 €

DUO ARIOSO

Το DUO ARIOSO δημιουργήθηκε το 1993 από τη Σοφία Μαυρογενίδου και τον Αριστείδη Χατζησταύρου, σολίστες και καθηγητές στο φλάουτο και την κιθάρα, αντιστοίχως. Οι δύο εκλεκτοί καλλιτέχνες με τη διεθνή καριέρα, επιλέγουν πάντα για το ρεπερτόριό τους, κομμάτια με ισχυρή θεματολογία, λεπτές ατμόσφαιρες και έντονα ρυθμικά και παλμικά στοιχεία από τη Μεσόγειο, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά κι από τον ελλαδικό χώρο, ο οποίος ανέκαθεν επηρεαζόταν από τους όμορους πολιτισμούς.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα ενώνουν και τα εντάσσουν στις μουσικές ερμηνείες τους, όπως ακριβώς μπορεί να ενώνεται, με μαγικό τρόπο, ο ήχος από ένα φλάουτο και από μια κιθάρα.

Βασική επιδίωξη τους είναι να φωτιστεί και να υπηρετηθεί η δύναμη της μουσικής που απελευθερώνει συναισθήματα και σκέψεις, την στιγμή που ένας παλμός από τα δύο όργανα συντονίζει την ανάσα. Άλλωστε και οι δυο πιστεύουν ότι «η τέχνη δεν είναι για τους πολλούς ή τους λίγους, αλλά για τον καθένα χωριστά» (Μπρεχτ).

Από το 1993 έως σήμερα, δίνουν ανελλιπώς συναυλίες και ηχογραφούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας ενθουσιαστικά σχόλια. Εκτός από αυθεντικά έργα που έχουν γραφεί ειδικά για το DUO ARIOSO από γνωστούς συνθέτες, μεταγραφές, διασκευές και πρωτότυπες συνθέσεις καταθέτουν συνεχώς και οι ίδιοι, διευρύνοντας έτσι το ήδη υπάρχον πλούσιο ρεπερτόριό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...