Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

«Η πόλη των Απόντων» στην... Καισαριανή

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η πόλη των Απόντων» του Αλέξανδρου Μασσαβέτα από την Μαριάννα Κορομηλά έγινε με μεγάλη επιτυχία  στην αίθουσα του ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ (ΑΠΑΝ) στην οδό Ευρυδίκης 1α, στην Καισαριανή.

Σε μία αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας αφού μίλησε για της εμπειρίες του στην Κωνσταντινούπολη και τους λόγους που τον ώθησαν στην συγγραφή αυτού του βιβλίου στο τέλος υπέγραψε πολλά από τα βιβλία

Η Πόλη των απόντων του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, (εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα 2011) μόλις κυκλοφόρησε, ενώ ο συγγραφέας, ήρθε από την Πόλη για τη βιβλιοπαρουσίαση στο Πανόραμα.

Ο χώρος είχε διακοσμηθεί με ορισμένους φωτογραφικούς πίνακες – καταγραφές του συγγραφέα από τις περιπλανήσεις του στην Πόλη και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα με απέραντη ικανοποίηση το 2003 και μετακόμισε στην Πόλη. Η μετοίκηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της έλξης που ο χώρος και ο χρόνος της Πόλης άσκησαν πάνω του, ένα δυνατό δέσιμο με την Πόλη που ακόμη διαρκεί. Έχοντας «πειραματιστεί» σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Με βάση του την Πόλη, ζει πια νομαδικά, ανάμεσα στην Πόλη, το Λονδίνο, την Αθήνα και, πρόσφατα, την Ίμβρο, αλλά με την πρώτη ευκαιρία παίρνει το αεροπλάνο για μακρύτερα. Η φωτογραφική μηχανή συνοδοιπόρος του σε κάθε περιπλάνηση, τετράδιο καταγραφής.

 Η Κωνσταντινούπολη στάζει μελαγχολία και νοσταλγία. Η αίσθηση της απώλειας που σε τριγυρίζει, η θλιβερή μαρτυρία των εγκαταλελειμμένων σπιτιών και ιερών, των ρημαγμένων νεκροταφείων, η ανάμνηση ενός παρελθόντος, ξυπνά το συναίσθημα της νοσταλγίας και της θλίψης όχι μόνο στα μέλη των μειονοτικών ομάδων αλλά και στην παλιά αστική τάξη της Πόλης. Αυτή ολοένα και περισσότερο αναπολεί την πολυπολιτισμική μητρόπολη του παρελθόντος που αφανίστηκε τον εικοστό αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...