Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Χρίσματα: Η νέα ποιητική συλλογή του Νάνου Βαλαωρίτη

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με την Κοινωνία των (δε)κάτων, παρουσιάζει τη νέα ποιητική συλλογή Χρίσματα του Νάνου Βαλαωρίτη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011 στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Η νέα ποιητική συλλογή του Νάνου Βαλαωρίτη εκδίδεται με αφορμή τα ενενηκοστά του γενέθλια και αποτελεί δώρο του ποιητή και εκδότη Ντίνου Σιώτη στον «πατέρα, αδερφό, φίλο, μέντορα, σύντροφο». Η συλλογή περιλαμβάνει 86 ποιήματα, γραμμένα από το 2005 ως το 2011, που διακρίνονται για τον χαρακτήρα έμμεσης επέμβασης στα τρέχοντα γεγονότα. Διαφέρει από τις προηγούμενες ποιητικές σειρές στο ότι έχει μια συντομογραφία σε ολιγόστιχα ποιήματα με λίγες συλλαβές. Η ελλειπτική αυτή φόρμα επιτρέπει να διαφανεί το χιούμορ και το κωμικοτραγικό δράμα της καθημερινής ζωής. Το εξώφυλλο κοσμεί σκίτσο φιλοτεχνημένο από τον ίδιο τον ποιητή με χρωματιστούς μαρκαδόρους και τον τίτλο «Ακίνητος».

Ο Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1921. Σπούδασε Φιλολογία και Νομικά στα πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Σορβόννης. Έχει τιμηθεί με το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1959, για τη συλλογή του Κεντρική στοά, με το Πρώτο Βραβείο το 1983, για τη συλλογή του Μερικές γυναίκες, με το Βραβείο της Αμερικανικής National Poetry Association το 1996, με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 1998, για το βιβλίο του Μοντερνισμός, πρωτοπορία και «Πάλι», με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη το 2004, και τέλος με το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας το Δεκέμβριο του 2009, για το σύνολο του έργου του. Από το 1968 δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και γραφή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ελισάβετ Αρσενίου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Αντιγόνη Κατσαδήμα, δημοσιογράφος, επικοινωνιολόγος
Μάνος Στεφανίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωστής Τριανταφύλλου, ποιητής, εικαστικός καλλιτέχνης
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...