Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου του Ανταίου Χρυσοστοµίδη για τον Λεωνίδα Κύρκο

Την Τετάρτη 14 Δεκεµβρίου 2011 στις 7:00 µ.µ., στο 104 Κέντρο Λόγου &  Τέχνης των Εκδόσεων Καστανιώτη, παρουσιάζεται το βιβλίο του Ανταίου  Χρυσοστοµίδη Λεωνίδας Κύρκος – Η δυναµική της ανανέωσης.

Σε µια εκ βαθέων συνοµιλία µε τον Ανταίο Χρυσοστοµίδη, ο Λεωνίδας  Κύρκος αποφασίζει να µιλήσει για το ΚΚΕ Εσωτερικού και να εκφράσει  συγκροτηµένα τις απόψεις του για πρόσωπα και  πράγµατα, για τις  δυσκολίες που αντιµετώπισε το κόµµα αυτό ήδη από τη στιγµή της γέννησής του, για τα οράµατά του, για τα λάθη του, για τους δρόµους που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία.

Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι:
  • Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος Δηµοκρατικής Αριστεράς
  • Γιώργος Μπράµος, δηµοσιογράφος-συγγραφέας
  • Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος ιστορικών αρχείων
  • Μουσείου Μπενάκη
104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης
Θεµιστοκλέους 104 & Καλλιδροµίου
Τηλ. 210-38.26.185
http://104.kastaniotis.com

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το ΚΚΕ Εσωτερικού έζησε µονάχα δεκαεννιά χρόνια (1968-1987). Γεννήθηκε από τη µεγαλύτερη διάσπαση που  έζησε ποτέ κοµµουνιστικό κόµµα στη µεταπολεµική Ευρώπη, και αυτοδιαλύθηκε προαισθανόµενο τις µεγάλες  αλλαγές που θα ζούσε ο κόσµος µε την κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισµού. Όσο όµως βραχεία υπήρξε  η ζωή του, άλλο τόσο αντιστρόφως ανάλογη υπήρξε η επιρροή που είχε στα ελληνικά πολιτικά πράγµατα και  στον τρόπο σκέψης όσων αγωνίστηκαν µέσα από τις τάξεις του.

Δεκαεφτά χρόνια µετά το τέλος το υ ΚΚΕ εσ., ο Λεωνίδας Κύρκος αποφασίζει να εκφράσει συγκροτηµένα τις  απόψεις του για πρόσωπα και πράγµατα, για τις δυσκολίες που αντιµετώπισε το κόµµα αυτό ήδη από τη στιγµή  της γέννησής του, για τα οράµατά του, για τα λάθη του, για τους δρόµους που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία.

Από τον διάλογό του αυτόν µε τον Ανταίο Χρυσοστοµίδη, όχι µόνο διαγράφεται µε σαφήνεια το πορτρέτο του  ΚΚΕ εσ. αλλά γίνεται σαφής και ο αντιδογµατικός, βαθύτατα ανθρωπιστικός και έντονα αυτοκριτικός τρόπος  σκέψης του ίδιου του Κύρκου, µιας σκέψης που σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία της ελληνικής ανανεωτικής  Αριστεράς από τον πόλεµο και µετά.

 ... ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ανταίος Χρυσοστοµίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Ρώµη αλλά µετά την  επιστροφή του στην Ελλάδα στράφηκε στη δηµοσιογραφία, το επάγγελµα του πατέρα του και του παππού του.

Ταυτόχρονα άρχισε να µεταφράζει έργα Ιταλών συγγραφέων: έχει µεταφράσει πάνω από πενήντα µυθιστορήµατα,  διηγήµατα και δοκιµιακά έργα. Για τη δραστηριότητά του αυτή το 2003 τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο µετάφρασης, ενώ το  2004 το ιταλικό κράτος του απένειµε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας. Από το 1989 συνεργάζεται σε εβδοµαδιαία βάση µε  την εφηµερίδα Αυγή, ενώ από το 1998 είναι υπεύθυνος του τµήµατος ξένης λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη. Το  1999 δηµοσίευσε µαζί µε τον Αντόνιο Ταµπούκι το βιβλίο Ένα πουκάµισο γεµάτο λεκέδες (Άγρα), ενώ κείµενά του  υπάρχουν στους συλλογικούς τόµους Χρύσα Ρωµανού (Εξάντας, 1994), Νίκος Κεσσανλής (Αδάµ, 1997), Geografia de un  escritor inquieto (Fundação Calouste Gulbenkian, 2001), Vila-Matas Portatil (Candaya, 2007), Pour Tabucchi (Meet, 2009)  και The Obsession of Uncertainty. In honorem Norman Manea (Polirom, 2011). Έχει επιµεληθεί, µεταξύ άλλων, τους
τέσσερις τόµους των Ελληνικών εγκληµάτων (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007-2011)

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...