Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μνήμες από την Κωνσταντινούπολη

Ένας καυτός, στεγνός άνεμος που ερχόταν από την Καππαδοκία σκαρφάλωνε στα βουνά, κατρακυλούσε στις σπηλιές και σερνόταν γλείφοντας τους βράχους και τις χαράδρες, φτάνοντας ξέπνοος στα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, φορτωμένος με το άρωμα της κανέλας, του ροδόνερου, της μαστίχας και του μοσχοκάρυδου. Ένας ολόκληρος κόσμος από μυρωδιές, γεύσεις, ήχους., γράφει στο οπισθόφυλλο για το νέο της βιβλίο ''Τζιτζικλού'' η Θάλεια Γεωργά (Εκδόσεις Λιβάνη).

Νομίζω - συνεχίζει - πως χιλιάδες χρόνια πέρασαν από πάνω μου, αφήνοντας στο διάβα τους μνήμες που έσκαψαν βαθιά την ψυχή και το κορμί μου, στολίζοντάς τα με απέριττα κοσμήματα, θέληση, καρτερία, ελπίδα, απέραντη αγάπη για τη ζωή και τις αμέτρητες μυρωδιές που μας περικυκλώνουν.Μνήμες, δρόμοι χαραγμένοι με ήχους, νανουρίσματα και δάκρυα μωρών, ποδοβολητά αλόγων, ορδές ανθρώπων σε άτακτη φυγή.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της  η κ. Γεωργά (που ζεί και δραστηριοποιείται στην Ρόδο),ανέφερε: ''Με αυτό το δεύτερο βιβλίο ήθελα να πω ότι δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι μόνο το παρόν, αλλά και το παρελθόν. Οι εικόνες που υπάρχουν στη "Τζιτζικλού", οι αναφορές στην Κωνσταντινούπολη, είναι ο πλούτος που μου άφησε η μητέρα μου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, σχεδόν την ανάγκαζα να μου μιλήσει γι΄αυτά τα χρόνια. Έτσι ζωντάνεψαν οι μνήμες και γεννήθηκαν ξανά αυτές οι εικόνες.

"Τζιτζικλού", με αποκαλούσε συχνά η μητέρα μου. Είναι αυτή που της αρέσουν τα πολλά στολίδια. Ο χρόνος έχει μία συνέχεια και μας φέρνει διάφορα στολίδια. Με αυτά δημιουργούμε ένα κόσμημα, ένα περιδέραιο. Σε αυτό το περιδέραιο αν θέλουμε μπορούμε να προσθέτουμε κάθε μέρα μία καινούρια χάντρα. Και τα αρνητικά πρέπει να τα κουβαλάμε μαζί μας. Δεν πρέπει να τα απορρίπτουμε. Στο τέλος μπορεί να φτιάξουμε ένα πολύ πιο ωραίο κόσμημα με αυτά'' .
Η παρουσίαση του βιβλίου στην Ρόδο θα γίνει την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012, στις 18:00, στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστωρίδειου Μελάθρου (οδός Ιωάννη & Πάολας Νεστωρίδου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ,ποιητής, η κ Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη, συγγραφέας,ο κ. Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος και ο κ. Πέτρος Μόσχος, δημοσιογράφος.Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Λουκάς Δημάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...