Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Στον ποιητή Νικανόρ Πάρα το βραβείο Θερβάντες

Ο Χιλιανός Νικανόρ Πάρα, ο πατέρας της «αντι-ποίησης», τιμήθηκε με το Βραβείο Θερβάντες 2011, που θεωρείται το Νομπέλ της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, ’Ανχελες Γκονσάλες - Σίντε.

Ο Πάρα, που είναι σήμερα 97 ετών, «αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ποίηση», υπογράμμισε η πρόεδρος της επιτροπής απονομής του βραβείου, Μαργαρίτα Σάλας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με την υπουργό.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 125.000 ευρώ, θα του απονεμηθεί επισήμως στις 23 Απριλίου, την επέτειο του θανάτου, το 1616, μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της ισπανικής λογοτεχνίες, του Μιγκέλ Θερβάντες, συγγραφέα του Δον Κιχώτη.

Ο Νικανόρ Πάρα γεννήθηκε το 1914 στο Σαν Φαμπιάν δε Αλίκο της Χιλής και έχει ήδη τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της χώρας του. Ένα από τα γνωστότερα έργα του είναι το «Ποιήματα και Αντιποιήματα».

Με το βραβείο Θερβάντες έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Αργεντινός Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Περουβιανός Μάριο Βάργκας Λιόσα και οι Μεξικανοί Κάρλος Φουέντες και Οκτάβιο Πας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...