Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Στα κινέζικα εκδόθηκε το βιβλίο του Μπάμπη Πλαϊτάκη “Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροξεταστής”

Διεθνή επιτυχία για την Ελληνική λογοτεχνία, σε δύσκολους καιρούς!

Στα κινέζικα εκδόθηκε το βιβλίο του Μπάμπη Πλαϊτάκη “Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροξεταστής” από τον πανεπιστημιακό εκδοτικό οίκο, Peking University Press!

Στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη, ο Μπάμπης Πλαϊτάκης, εκδίδει το βιβλίο του και στα κινέζικα, σε μια περίοδο που η Ελλάδα, χρειάζεται διεθνή θετική παρουσία.

Στην Κίνα εκδόθηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Peking University Press,το ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη «Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής» .

Ευτυχώς, που σήμερα σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα, υπάρχουν άνθρωποι των γραμμάτων, όπως ο κ. Πλαϊτάκης Μπάμπης, που σηκώνουν ψηλά την Ελληνική σημαία ακόμα και στην μακρινή Κίνα, μάλιστα «χωρίς καμία κρατική βοήθεια», την στιγμή που εκατομμύρια σπαταλούνται, εδώ και εκεί για ανούσια θέματα, από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού! Ευτυχώς, που οι «γνωστοί άγνωστοι της μετριότητας», δεν του βάζουν και εμπόδια!

Ο κ. Πλαϊτάκης ταξίδεψε μέχρι το Πεκίνο, όπου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα κινέζικα, έδωσε δυο διαλέξεις - μια στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και μια άλλη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας.

Οι Κινέζοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Έλληνα συγγραφέα τόσο στο Πανεπιστήμιο - ο Πλαϊτάκης έγινε δεκτός από τον Αντιπρύτανη κύριο Ding Ning και όπου είχαν αναρτηθεί τεράστια πανό για την εκδήλωση, όσο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας, όπου υπήρχε αφίσα με το έργο του Θεοτοκόπουλου «ΕΣΠΟΛΙΟ»…

Την εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη, τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρεσβευτές της Ελλάδος και της Κύπρου στην Κίνα, κος Γεωργακέλος Θεόδωρος και η κυρία Ιωάννα Μαλλιότη.

Το εντυπωσιακό ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη «Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής», μας καλεί μέσα από τις σελίδες του να γνωρίσουμε τη ζωή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι προβληματισμοί του πάνω στην Τέχνη και η αναπόφευκτη σύγκρουσή του με την Καθολική Εκκλησία, λόγω του ασυμβίβαστου χαρακτήρα του. Το μυθιστόρημα ξεκινά δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όταν ο γιος του Γιωργής Μανουήλ συλλαμβάνεται και κλείνεται στην εκκλησία του νοσοκομείου Ταβέρα στο Τολέδο. Εκεί, ανήμπορος να ολοκληρώσει μια μεγάλη παραγγελία από πίνακες και εικονοστάσια, ανακαλεί στη μνήμη του τη ζωή του πατέρα του. Θυμάται τα χρόνια του Γκρέκο στη βενετοκρατούμενη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα χρόνια στη Βενετία, όπου συμπλήρωσε τη ζωγραφική του παιδεία, τη διαμονή του στη Ρώμη και την εκδίωξή του από το παλάτσο Φαρνέζε και, τέλος, τη ζωή του στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης, όπου ο Γκρέκο έρχεται αντιμέτωπος με τον Μέγα Ιεροεξεταστή, τον άνθρωπο που προσπαθεί να αποδείξει ότι το έργο του είναι αιρετικό για να τον καταδικάσει και να τον στείλει στην πυρά...

Σύμφωνα με το Δρ Αναστάσιο Κουτσούκο «είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης Ιστορικής Βιογραφίας και ο Πλαϊτάκης πρέπει πλέον να θεωρείται άξιος απόγονος του Ν. Καζαντζάκη και των άλλων μεγάλων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», ενώ ο Πανεπιστημιακός κ. Γιάννης Πυργιωτάκης, σε δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Πατρίς» αναφέρει: «O Mπ. Πλαϊτάκης τηρεί απόλυτα τους κανόνες του «ιστορικισμού». Δεν μεταφέρει το γεγονός στη σύγχρονη εποχή για να το κρίνει με τα σημερινά δεδομένα, αλλά μεταφέρεται ο ίδιος στην εποχή και στα γεγονότα».

Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης γεννήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου. Έζησε την παιδική του ηλικία στην Κρήτη, την εφηβεία του στην Αθήνα και τα φοιτητικά του χρόνια στη Γαλλία. Άρχισε με ιατρικές σπουδές και συνέχισε με ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και κινηματογράφο. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη συγγραφή. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και έχει σκηνοθετήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και τιμητικές εκδηλώσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή..

Το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής» κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας Σικελιανά 2004, μεταφράστηκε στα γαλλικά, στα Ιταλικά και μπήκε στη λίστα των best sellers του Amazon στο διαδίκτυο στη Γαλλία. Το πόνημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη είχε κυκλοφορήσει στην πρώτη του έκδοση στην Ελλάδα με τον τίτλο "Πατέρα Γκρέκο" και σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Εξάντας με τον τίτλο "Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής".

Άλλα έργα του συγγραφέα:

«Αλκιβιάδης»: Αινίγματα που πρέπει να λυθούν, απορίες και ερωτήματα, έρωτες, προδοσίες, μάχες και συνωμοσίες συνθέτουν το δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη με τίτλο «Αλκιβιάδης: Η Ελλάδα δε θα άντεχε...» που επίσης κυκλοφορεί στα γαλλικά με τον τίτλο: «ALCIBIADE L'enfant terrible de la Grèce - L'Harmattan (ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, το τρομερό παιδί της Ελλάδος), σε μετάφραση του συγγραφέα.

Τέλος, τονίζουμε ότι τα έργα αυτά, πρέπει πλέον να τύχουν της «προσοχής» των «υπευθύνων» εντός των «τειχών» και να στηρίξουν τους νέους ταλαντούχους συγγραφείς όπως τον κ. Πλαϊτάκη, που αναμφίβολα μετά από χρόνια, θα είναι υποψήφιος, για βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, ενώ οι «υπεύθυνοι» εντός των «τειχών», ακόμα δεν θα τον έχουν τιμήσει δεόντως!

Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Πρόεδρος «Ελληνοδιεθνής Μ.Κ.Ο.
www.helleniqueinternationale.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...