Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει μέσω Amazon


Το αγοραστικό κοινό πολιτιστικών προϊόντων στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση. Γι' αυτό και συγγραφείς, καλλιτέχνες, εκδότες, δισκογραφικές εταιρείες βλέπουν ως ενδεχόμενη τονωτική ένεση τη συνεργασία που εγκαινιάζουν τα καταστήματα Public με το διαδικτυακό κατάστημα Amazon.

Περί τα 6 εκατομμύρια Ελληνες του εξωτερικού (ομογενείς, φοιτητές, νέοι μετανάστες) σε 37 χώρες θα έχουν πρόσβαση σε 50.000 ελληνικούς τίτλους βιβλίων, CD και DVD που θα παραγγέλνουν μέσω Amazon, η οποία για πρώτη φορά θα δέχεται αναζήτηση με ελληνική γραμματοσειρά. Οι παραγγελίες θα γίνονται μέσω Amazon και θα εκτελούνται από τα Public.
Αυτό δεν αφορά τις παραγγελίες ξένων βιβλίων ή άλλων ξένων προϊόντων μέσω Amazon, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως σήμερα, χωρίς άλλον μεσολαβητή. Ούτε πρόκειται για προϊόντα με χαμηλότερες τιμές αλλά για αποστολές ελληνικών βιβλίων, CD και DVD στις τιμές που διατίθενται στην Ελλάδα, με την προσθήκη των εξόδων αποστολής που ορίζει η Amazon.

Οι νέες αυτές δυνατότητες θα διευκολύνουν ποικίλες κατηγορίες αγοραστών πολιτιστικών προϊόντων - από ελληνόφωνους αναγνώστες, μεταξύ των οποίων και φοιτητές σε τμήματα ελληνικών σπουδών, μέχρι γονείς που ζώντας στο εξωτερικό θέλουν να αγοράσουν για τα παιδιά τους ελληνικά παιδικά DVD ή ξένους που αγαπούν την ελληνική μουσική και ώς τώρα δεν μπορούσαν να τη βρουν παρά μόνο στην Ελλάδα.

Οι υπεύθυνοι του Public πιστεύουν ότι αν υπάρξει σχετική ζήτηση, και σε συνεργασία με τους εκδότες, μπορεί να υπάρξουν και ανατυπώσεις εξαντλημένων βιβλίων. Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο τίτλος που θα εμφανίζεται στην αναζήτηση μέσω Αmazon να μην παρουσιάζεται ως εξαντλημένος - θα πρέπει δηλαδή, όσοι εκδότες θελήσουν να συνεργαστούν για την ανατύπωση εξαντλημένων βιβλίων να μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενη ζήτηση.

«Ας σηκώσουμε τα χέρια στο ιστίο να δούμε πού φυσάει ο άνεμος  για να βρούμε και να ακολουθήσουμε την πορεία μας». Την εικόνα που περιέγραψε η Λίνα Νικολακοπούλου για να την παραλληλίσει με την πορεία των πολιτιστικών πραγμάτων στην Ελλάδα την άντλησε από τον Νίκο Κακλαμανάκη ο οποίος, όταν βρισκόταν στη σανίδα του και δεν φυσούσε, σήκωνε τα χέρια του ψηλά για να δει από πού θα έρθει ο αέρας που θα τον σπρώξει μπροστά!

ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ. 

Και η βαθύτερη και μακροπρόθεσμη επιδίωξη της συνεργασίας Public - Amazon είναι να αναπτυχθούν αυτές ακριβώς οι συνθήκες που θα δώσουν πρόσβαση σε ελληνικά πολιτιστικά προϊόντα τόσο σε ξένους καταναλωτές όσο και στους ομογενείς. Το επιβεβαιώνει η δήλωση του γενικού διευθυντή των Public Ρόμπυ Μπουρλά: «Η  συνεργασία αυτή με την Amazon δεν θα μας αποφέρει άμεσα οικονομικά οφέλη. Βεβαίως δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Από αυτή την επιχειρηματική κίνηση τα κέρδη μας θα είναι μακροπρόθεσμα και ποντάρουμε σε αυτό».
Μία παράλληλη ωφέλεια αυτής της συνεργασίας έχει να κάνει με την παρουσία της  ελληνικής γλώσσας σε ένα παγκόσμιο διαδικτυακό κατάστημα. Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου υπογράμμισε την αξία αυτής της παραμέτρου: «Είναι ωραίο να βλέπουν ότι σε τόσο δυνατά και μεγάλα e-shop υπάρχουν η ελληνική γλώσσα και τα ελληνικά σύμβολα». Και για τους έλληνες ομογενείς αυτό παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Στα κέρδη θα μετρηθεί όμως και μια ακόμη δυνατότητα που προκύπτει από αυτή τη συνέργεια. Σύμφωνα με τον Ρόμπυ Μπουρλά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να βρεθούν στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα των βιβλιοπωλείων και των δισκοπωλείων σπάνια βιβλία και CD: «Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με εκδότες και κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για να προχωρήσουμε», είπε.

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ. 

Στο μεταξύ, η 36η Γιορτή Βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 9 Ιουνίου. Θα συνοδευτεί από έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, δραδραστική έκθεση φωτορεπορτάζ, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ (για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Γιώργο Σεφέρη κ.ά.), προβολές ταινιών βασισμένων σε βιβλία («Ο εργένης» των Νίκου Παναγιωτόπουλου, Βαγγέλη Ραπτόπουλου, «Η καρδιά του κτήνους» των Ρένου Χαραλαμπίδη, Πέτρου Τατσόπουλου, «Η τιμή της αγάπης» της Τώνιας Μαρκετάκη από νουβέλα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Η φανέλα με το 9» των Παντελή Βούλγαρη, Βαγγέλη Ραπτόπουλου, από βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα) εκδηλώσεις για νέους, σεμινάρια αυτοματικής γραφής με διαγωνισμό διηγήματος, συζητήσεις για την αστυνομική λογοτεχνία αλλά και για τον ρόλο των διανοουμένων στην κρίση.
Η Γιορτή Βιβλίου, που οργανώνεται από τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, θα έχει 110 περίπου εκθέτες και κεντρικό σύνθημα «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη».

Πρόκειται για κοινωνική καμπάνια που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΑ Θάνος Ψυχογιός, την πρώτη χρονιά δωρίστηκαν από το κοινό 3.000 βιβλία και τη δεύτερη 20.000, που μοιράστηκαν σε βιβλιοθήκες όλης της χώρας. Φέτος, τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στη Φολέγανδρο και την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των Γυναικείων Φυλακών Θήβας και Κορυδαλλού.

Η έκθεση γελοιογραφίας περιλαμβάνει 51 σκίτσα 25 γελοιογράφων ενώ σε ειδική εκδήλωση, στις 2 Ιουνίου, οι γελοιογράφοι θα βρίσκονται στον χώρο της έκθεσης, θα μιλήσουν για τη δουλειά τους και θα σκιτσάρουν παρέα με το κοινό.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ.

 Στη διαδραστική έκθεση φωτορεπορτάζ «Η άλλη ανάγνωση» οι επισκέπτες θα καλούνται να συμπληρώνουν τη λεζάντα της φωτογραφίας που βλέπουν. Σε ειδική εκδήλωση στις 30 Μαΐου θα γίνει και συζήτηση για το φωτορεπορτάζ που οργανώνει η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
Στη συζήτηση για τον ρόλο των διανοουμένων απέναντι στη σημερινή κρίση (5 Ιουνίου) θα συμμετάσχουν οι Βασιλική Γεωργιάδου, Μυρσίνη Ζορμπά, Τεύκρος Μιχαηλίδης και Μάνος Στεφανίδης. Ενώ στη συζήτηση για την αστυνομική λογοτεχνία, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης θα συζητήσει με έλληνες συγγραφείς για τους αγαπημένους τους ξένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

«Προσπαθούμε να επιδείξουμε εξωστρέφεια», επισήμανε εκ μέρους των διοργανωτών ο εκδότης Θάνος Ψυχογιός (εκδ. Καρδαμίτσα), που έπειτα από δημοσιογραφική ερώτηση πρόσθεσε ότι «η κρίση δείχνει τώρα το χειρότερό της πρόσωπο και για τους εκδότες και για τους βιβλιοπώλες». Σκοπός είναι «να φέρουμε τον κόσμο στην έκθεση, και ας μην αγοράσει βιβλία».

Η Ναόμι Κλάιν στην Αθήνα

Στο Public του Συντάγματος θα βρίσκεται το Σάββατο για να υπογράψει βιβλία της (15.00-16.00) η καναδέζα δημοσιογράφος και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν (φωτογραφία), παγκοσμίως γνωστή από το βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ» (εκδ. Λιβάνη). Η 43χρονη Κλάιν, ακτιβίστρια του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένη του B-Fest που οργανώνεται από Παρασκευή έως Κυριακή στην Πανεπιστημιούπολη (θα μιλήσει το Σάββατο στις 21.00) και των εκδόσεων Λιβάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...