Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κυκλοφορεί ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Εκδίδεται ένα ανέκδοτο ως σήμερα έργο του Νίκου Καζαντζάκη, όπως ανακοίνωσαν οι ομώνυμες εκδόσεις.


Το «Ξημερώνει» αποτελεί «το πρώτο ερωτικό δράμα του συγγραφέα που γράφτηκε για θέατρο το 1906 και υποβλήθηκε το 1907 στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Πρωταγωνίστρια είναι η Λαλώ, δέσμια του προσωπικού της πόθου αλλά και του επιβαλλόμενου κοινωνικού καθωσπρεπισμού. Το θεατρικό έργο περιγράφει ακριβώς το ηθικό δίλημμα και το συναισθηματικό μαρτύριο της κεντρικής ηρωίδας.

Ο Καζαντζάκης έγραψε το κείμενο αυτό επηρεασμένος από την εποχή του, «ενώ το θέμα του είναι παρόμοιο με την πλοκή του μυθιστορήματος Άννα Καρένινα του Τολστόι».

Η παρούσα έκδοση αποτελεί την πρώτη σχολιασμένη απόδοση του ερωτικού θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Η επιμέλειά του βασίστηκε απευθείας στο χειρόγραφο που υποβλήθηκε στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα, το οποίο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί με επιστημονική εισαγωγή του καθηγητή Γεράσιμου Ζώρα, ενώ στο Επίμετρο της έκδοσης παρατίθενται τα δύο σωζόμενα χειρόγραφα του δράματος, ένα σύντομο σημείωμα των επιμελητών Νίκου Μαθιουδάκη και Αθανάσιου Καρασίμου, καθώς και πλούσιο πληροφοριακό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...