Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Βικτόρια Χίσλοπ: Ελληνικό σκίρτημα

Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ , μεταφράστρια / enet.gr

Η προσφιλής στο ελληνικό κοινό Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ έρχεται και πάλι να μας ταξιδέψει με τη νέα συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Ο τελευταίος χορός».

Με φόντο την Αθήνα ή την πλατεία ενός χωριού, ένα ζαχαροπλαστείο ή μια κεντρική αγορά, η Χίσλοπ σκιαγραφεί τους χαρακτήρες της και θίγει θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική οικογένεια, τη ζωή στην επαρχία, τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τη διχόνοια, τον Εμφύλιο, τη συγχώρεση, το ερωτικό σκίρτημα, την ιστορική μνήμη.

Η συγγραφέας, της οποίας τα δύο από τα τρία μυθιστορήματα («Το νησί», «Το νήμα») είναι ελληνοκεντρικά, συνεχίζει τώρα με «ιστορίες εμπνευσμένες από την Ελλάδα», αξιοποιώντας τις καθημερινές εντυπώσεις της, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια διαμένει στο σπίτι της στην Κρήτη για αρκετές εβδομάδες το χρόνο. Η Χίσλοπ εστιάζει κυρίως στα σημεία εκείνα όπου η χώρα μας διαφέρει από τη δική της, αλλά και σε λεπτομέρειες της καθημερινότητας που ίσως ο κόσμος δεν προσέχει τόσο πολύ ακριβώς επειδή του έχουν γίνει βίωμα.

Οπως συνειδητοποιεί η ίδια στην εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης, «ίσως να τελείωσε πια ο μακροσκελής μήνας του μέλιτος που έζησα με την Ελλάδα. Τώρα έχω προχωρήσει σε ένα νέο επίπεδο σχέσης μαζί της, με περισσότερη γνώση και κατανόηση, με πολύ μεγαλύτερη επίγνωση των ατελειών και μειονεκτημάτων της, αλλά με τον ίδιο πάντα έρωτα που της είχα και πριν». Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που η συγγραφέας προσεγγίζει τη σημερινή Ελλάδα. Οπως και σε μια σχέση προσωπική, έχει τώρα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Την αίσθηση της πρώτης γνωριμίας έχει αντικαταστήσει μια περισσότερο κριτική διάθεση και εμβάθυνση στις ιδιαιτερότητες που συνθέτουν το ελληνικό τοπίο. Σε ορισμένα από τα διηγήματά της αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, χωρίς όμως να εστιάζει σε αυτά.

Η Χίσλοπ συλλέγει τα ερεθίσματά της από πόλεις και χωριά αγροτικών και ημιβιομηχανικών περιοχών, εντός και εκτός τουριστικής σεζόν, και η ματιά της δεν είναι αυτή του απλού τουρίστα και επισκέπτη. Η συγγραφέας παύει να βλέπει τη χώρα «μέσα από ροζ γυαλιά», όπως της έχουν επισημάνει οι πολλοί Ελληνες φίλοι της, και στέκεται σε πιο αυθεντικές πτυχές. Εικόνες μη ωραιοποιημένες, που δεν αναφέρονται ούτε περιγράφονται στους τουριστικούς οδηγούς. Πηγή έμπνευσης αποτελούν ακόμα και λιγότερο προβεβλημένες γωνιές της Ελλάδας. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2012, η Βικτόρια Χίσλοπ εκπροσώπησε τη χώρα μας ως πρέσβειρα, καθώς επίσης και στη νέα εκστρατεία προβολής του ΕΟΤ με σύνθημα «Greece: All Time Classic».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...